24-05-2018

Nieuws

Nieuwe energiecoöperatie voor Heumenaren

In Heumen richtten inwoners dit jaar energiecoöperatie Heumen op. De coöperatie wil zeggenschap voor Heumenaren in de duurzame energieprojecten die in de gemeente op stapel staan. Voorlopige voorzitter Hein Pijnappel vertelt over de plannen.

Interview I Joa Maouche: Samen kijken wat wijsheid is

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Renkum spreken we Groenlinks-duurzaamheidswethouder Joa Maouche.

Babberichse boeren gaan voor duurzame energie

Theo Holleman is varkenshouder in het Gelderse Babberich. Samen met zijn buurman Joris Gieling, die rundveehouder is, nam hij het initiatief om met de gemeente Zevenaar in gesprek te gaan over het opwekken van duurzame energie op hun grond in het buurtschap Oud-Dijk Zuid. Inmiddels liggen er plannen om – samen met Wiek-II- op vijftien hectare een wind- en een zonnepark te ontwikkelen. We vragen Theo om een toelichting: ‘We willen in kansen denken.’

Vergunning Zonnepark Overbetuwe in de maak

Ontwikkelaar Sunvest werkt aan een grootschalig zonnepark langs de A15. Op deze plek, tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen, is ruimte voor 160.000 panelen. Sunvest werkt samen met Burgers Geven Energie, om het project zo lokaal mogelijk te maken. De aanvraag voor de omgevingsvergunning is inmiddels ingediend. De Overbetuwse gemeenteraad neemt hierover in januari een besluit.

Interview I Piet de Klein: Zelf aan het roer blijven

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Beuningen spreken we duurzaamheidswethouder Piet de Klein van van BN&M.

Campagne zonnepanelen Duurzaam Hees

Duurzaam Hees start een campagne voor zonnepanelen op daken in Hees. Inwoners van deze Nijmeegse wijk kunnen voordelig zonnepanelen inkopen via de wijkcoöperatie, die zich inzet om de buurt duurzamer te maken.

Publicatie I Tien adviezen voor wind en zon

Bij de uitwerking van scenario’s voor de energietransitie blijkt steevast dat we de doelen in Nederland alleen halen met wind- en zonne-energie. In Gelderland zijn in 2030 naar schatting zo’n 500 windturbines en 3.000 MW aan zonnevelden nodig. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we met elkaar nog een aantal hobbels nemen. De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft 10 adviezen opgesteld die kunnen helpen.

Interview I Ton de Vree: Je kunt mensen niets opleggen

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente West Maas en Waal spreken we duurzaamheidswethouder Ton de Vree van Federatie Dorpslijsten Dreumel.

WindpowerNijmegen zoekt zon op

Leden van coöperatie WindpowerNijmegen namen 27 oktober jl. een kijkje bij twee Gelderse zonneparken om inspiratie op te doen voor het Zonnepark de Grift. De coöperatie wil dit park met 17.000 zonnepanelen in 2019 bouwen bij Windpark Nijmegen-Betuwe. Net als het windpark komt ook het zonnepark in handen van burgers. De excursie is een gezamenlijk initiatief van WindpowerNijmegen en Burgers Geven Energie.

Heumen heeft voorkeur voor zon en wind langs A73

In Heumen is draagvlak om lokaal duurzame energie op te wekken uit wind, zon en water. Heumenaren zien duurzame projecten het liefst verschijnen langs de snelweg A73 en het Maas-Waal kanaal. Dat blijkt uit een rondgang met het energiecircus door Heumen, waarbij inwoners plekken voor zon en wind konden aangeven. De gemeente gebruikt de uitkomsten om een ruimtelijk plan voor duurzame energie te maken.

Interview I Peter Bollen: We moeten in beweging komen

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Doesburg spreken we duurzaamheidswethouder Peter Bollen van PvdA/GroenLinks.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.