24-05-2018

Nieuws

WindpowerNijmegen zoekt de zon op

Leden van coöperatie WindpowerNijmegen namen 27 oktober jl. een kijkje bij twee Gelderse zonneparken om inspiratie op te doen voor het Zonnepark de Grift. De coöperatie wil dit park met 17.000 zonnepanelen in 2019 bouwen bij Windpark Nijmegen-Betuwe. Net als het windpark komt ook het zonnepark in handen van burgers. De excursie is een gezamenlijk initiatief van WindpowerNijmegen en Burgers Geven Energie.

Heumen heeft voorkeur voor zon en wind langs A73

In Heumen is draagvlak om lokaal duurzame energie op te wekken uit wind, zon en water. Heumenaren zien duurzame projecten het liefst verschijnen langs de snelweg A73 en het Maas-Waal kanaal. Dat blijkt uit een rondgang met het energiecircus door Heumen, waarbij inwoners plekken voor zon en wind konden aangeven. De gemeente gebruikt de uitkomsten om een ruimtelijk plan voor duurzame energie te maken.

Interview I Peter Bollen: We moeten in beweging komen

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Doesburg spreken we duurzaamheidswethouder Peter Bollen van PvdA/GroenLinks.

Interview I André Springveld: Wel kritisch blijven

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Druten spreken we duurzaamheidswethouder André Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid..

Elly Jaspers blijft strijden voor wind in Wijchen

Elly Jaspers is een ondernemer met een groot hart voor duurzaamheid. Samen met vier anderen zette ze het initiatief ‘Wind in Wijchen’ op. Ondanks een moeizame samenwerking met de gemeente, hoopt Jaspers toch op de komst van windmolens aan de rand van het dorp. Het kan haar niet snel genoeg gaan. “Om in 2040 klimaatneutraal te zijn moet je nú al dingen doen.”

Samenwerking Burgers Geven Energie en Zonnepark Overbetuwe

Op een langgerekte strook grond tussen de A15 en de Betuweroute werkt ontwikkelaar Sunvest aan een nieuw zonnepark van maar liefst 50 hectare. Het zonnepark werkt samen met Burgers Geven Energie om het project zo lokaal mogelijk te maken.

Interview I Dimitri Horsthuis: Niet stoppen bij eerste station

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Overbetuwe spreken we wethouder duurzaamheid Dimitri Horsthuis-Tangelder van Gemeentebelangen Overbetuwe.

Interview I Leo Bosland: Samen de schouders eronder

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten?In de gemeente Heumen spreken we GroenLinks-wethouder duurzaamheid Leo Bosland.

Kansen voor duurzame energie langs Rijn bij Spijk

In het landschap waar de Rijn Nederland instroomt, vlakbij het dorpje Spijk, liggen kansen om veel duurzame energie op te wekken. In dit gebied met kleidijken, zandafgravingen en steenfabrieken is ruimte voor een geheel nieuw energielandschap met zon, wind en biomassa. Sander Veltmaat, vanuit Wiek-II betrokken bij het project, werkt aan de plannen voor energie uit zon, wind en biomassa op deze plek.

Zonnepark de Grift

Denk mee, doe mee aan Zonnepark de Grift

Leden en donateurs kunnen binnenkort participeren in het tweede grote project van WindpowerNijmegen, Zonnepark de Grift. Leden van de coöperatie denken de komende tijd na over de voorwaarden om mee te doen en bereiden samen een participatieplan voor. Ineke de Jong, lid van de themagroep participatie en professioneel bij het project betrokken vanuit Wiek-II, doet verslag.

Interview I Carla Koers: We moeten grote stappen zetten

Burgers Geven Energie maakt een ronde langs duurzaamheidwethouders om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en hun bijdrage in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten? In de gemeente Zevenaar spreken we CDA-wethouder duurzaamheid Carla Koers.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.