Groen licht voor drijvend zonnepark bij Lobith

Gemeente Zevenaar geeft groen licht voor een drijvend zonnepark bij Lobith. Het zonneveld bij natuurpark Carvium Novum op de Eltense plas is één van de vier projecten die door de gemeente is uitgekozen om lokaal grootschalige duurzame energie op te wekken.

Ook het plan voor zonnepanelen boven frambozen in Babberich is door de selectie gekomen. Verder komen er zonneparken bij de Bijvanck in Angerlo en bij Oude Steeg. In totaal zijn dertien plannen voor grootschalige duurzame energie-opwek bij de gemeente Zevenaar ingediend. Vier daarvan kunnen in deze eerste fase verder.

Kans voor natuur en duurzame energie

Theo Boerhof, voorzitter van Stichting Natuurpark Carvium Novum is blij. ’We kunnen door met onze plannen. We willen er een mooi park van maken, waar natuur en duurzame energie bij elkaar komen.´

Op de waterplas langs de Eltenseweg moeten vijf drijvende eilanden met zonnepanelen komen. De panelen draaien mee met de zon en zijn daardoor extra efficiënt. Aan de drijvende eilanden worden broedplekken voor vogels gemaakt en voorzieningen waar vissen kunnen schuilen en eitjes kunnen leggen. Mensen uit de buurt kunnen hier hun ommetje maken en van de natuur genieten.

Criteria

Bij de beoordeling van de plannen heeft de gemeente Zevenaar, behalve naar de locatie, gekeken naar de landschappelijke inpassing, duurzaamheid, meervoudig ruimtegebruik, betrokkenheid van de omgeving en de maatschappelijke kosten. Op alle elementen scoort het drijvende zonnepark hoge ogen.

Het drijvend zonnepark Carvium Novum wordt ontwikkeld door Wiek-II, in samenwerking met stichting Carvium Novum en Wezendonk Zand en Grind BV. De initiatiefnemers willen het plan zo snel mogelijk met de inwoners van Lobith bespreken en zullen daarvoor zodra dit mogelijk is een bijeenkomst organiseren.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Toets- en afwegingskader grootschalige duurzame energie-opwek gemeente Zevenaar

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *