Terugblik uitzending over de Nijmeegse energiehub (Deel 1)

Energie…wat?? Over het waarom, wat en hoe van de energiehub

Aflevering 1, 28 mei: Waarom een energiehub?

Aan de Grifdijk in Nijmegen-Noord broeden we op de toekomst. Er zijn plannen voor een energiehub, waarmee we energie en techniek op een innovatieve manier aan elkaar knopen. Met Windpark Nijmegen-Betuwe en Zonnepark de Grift, projecten van energiecoöperatie WPN, wekken we stroom op. Wat we teveel opwekken slaan we op in een batterij en leveren we aan het elektriciteitsnet als daar vraag naar is. Door slimme techniek toe te voegen spelen we in op de energiemarkt.

Waarom willen we de energiehub? Daarover ging het in de deze uitzending van Energiecoöperatie WPN en Burgers Geven Energie, live vanuit Studio de Grift. Presentator Ruud Schuurs en sidekick Pim de Ridder (Wiek-II) gingen met een aantal gasten in gesprek.

Schommelende energieprijzen

Onbalans op het net en schommelende energieprijzen vragen om een nieuwe aanpak. ‘We moeten stroom kunnen leveren als de markt daarom vraagt. Alleen dan blijf je een belangrijke speler, zegt Jan Willem Dingen, mede-eigenaar van het Bredase energiebedrijf Hezelaer. Het aantal wind- en zonneparken in ons land groeit. Als wind en zon pieken wordt er teveel stroom aan het net aangeboden, waardoor de prijs direct daalt. Een goede match tussen vraag en aanbod ontbreekt.’

Slimme energiesystemen

De oplossing ligt in het bouwen van slimme energiesystemen. Door software met algoritmes toe te voegen kun je vraag en aanbod aansturen en pieken opvangen. Geen utopie, want in Amsterdam gebeurt dit al, zo blijkt uit een presentatie van Spectral Energy. Het bedrijf ontwikkelt onder meer energiemodellen waarin buurtgenoten samen energie opwekken en uitwisselen.

Cable pooling

Een groeiend probleem bij het opwekken van duurzame energie is de capaciteit op het elektriciteitsnet. Op veel plaatsen lukt het de netbeheerder nauwelijks nieuwe projecten aan te sluiten. Met de energiehub hebben we hier geen last van. ‘We doen aan cable pooling’, vertelt De Ridder. De stroom van Zonnepark de Grift gaat via de kabel van het windpark naar het elektriciteitsnet. We gebruiken de kabel optimaal én hebben geen nieuwe aansluiting nodig.’ Dat komt goed uit, want netbeheerder Liander gaf eerder aan pas in 2024 een nieuwe aansluiting te kunnen faciliteren.

Onafhankelijk

De energiehub biedt ook een mooie kans om onze energie in de toekomst anders te organiseren. Met de hub zijn we in staat om zelf energie op te wekken én te gebruiken. Dat maakt ons onafhankelijk van grote energiebedrijven. Zeggenschap kunnen we coöperatief vormgeven. De energiehub kan zo de opmaat zijn naar een eigen energiebedrijf van inwoners.

Hoofdrol voor burgers

Dat vindt ook Huub ter Haar, innovator en lid van energiecoöperatie WPN. Hij ziet een hoofdrol voor burgers in de toekomstige energievoorziening. ‘Lokaal zeggenschap maakt ons als gemeenschap sterker. Burgers hebben veel in huis om zelf de regie te nemen. Zo betalen Nijmeegse huishoudens 100 miljoen euro per jaar voor hun energie aan de grote concerns. Tegelijk is er veel spaargeld waar we nauwelijks rente voor krijgen. Dat biedt kansen. Toch lijkt er op alle niveaus weerstand te zijn tegen verandering. Ook over deze weerstand moet het gesprek gaan.’

Coöperatie

Het idee voor de energiehub is ambitieus. Past zo’n plan wel binnen een coöperatie? Abo Rassa, aspirant bestuurslid van energiecoöperatie WPN vindt van wel. ‘De hub maakt het mogelijk dat je niet alleen opwekt, maar ook lokaal energie uitwisselt en levert. Dit past zeker in het coöperatie-gedachtegoed, maar leden zullen hier uiteraard verschillend over denken. Het is zaak om het gesprek hierover aan te gaan en goede afspraken te maken.’

Maandag 15 juni is de tweede aflevering over de energiehub. Kijk voor meer informatie en deelnemen.

Kijk de uitzending van 28 mei terug.

Reageer op dit bericht

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *