Projectontwikkelaar Pim de Ridder wil zijn geboortedorp Terheijden energieneutraal maken met zonnepanelen, een warmtenet en windmolens. Het dorp moet daarmee een energievrijstaat worden en loskomen van de grote energiemaatschappijen.
Vijf jaar lang volgden filmmakers Sabine Eijkholt en Anne van Riel de ontwikkelaar op zijn missie en portretteren ze het boerenstel Kees en Anja van Oosterhout op wiens grond er een zonnepark gebouwd moet worden.
De energievrijstaat is een meeslepende documentaire over de harde realiteit van de energietransitie in ons land die zorgwekkend traag verloopt.
De inwoners van het Brabantse dorp staan achter het plan, de gemeente en alle omwonenden, maar toch komt het complete project op losse schroeven te staan. Hoe is het mogelijk dat een duurzaam energieproject, waar alle belanghebbenden voor zijn, toch geen doorgang kan vinden? Heeft de energietransitie in Nederland dan wel een kans van slagen?
Het verhaal van het dorp Terheijden staat (helaas) niet op zichzelf. De energietransitie ligt op het bord van (kleine) gemeenten voor wie het proces vaak veel te complex is. De Energievrijstaat biedt een onthullende blik op de dynamiek die schuilgaat achter de gemeentepolitiek op het vlak van energietransitie, waar de waan van de dag prevaleert boven het belang van onze klimaatdoelen.
In januari 2023 ging de film voor genodigden in première, de gemoederen liepen in de zaal hoog op. Mensen waren boos, teleurgesteld en gefrustreerd na het zien van de film. ‘Ik ben woest dat dit kan in Nederland’, was een van de reacties. Gelukkig schemeren er ook tekenen van hoop door in de documentaire, je ziet van dichtbij mensen die onvermoeibaar blijven strijden voor het grotere belang en ook doelen weten te behalen.
“De film laat zien hoe belangrijk het is dat projecten vanuit de gemeenschap worden opgestart, maar het laat helaas ook zien dat de regelgeving uit het fossiele tijdperk roet in het eten gooit.”Sanne de Boer, auteur van ‘Energietransitie uitgelegd’
“De documentaire laat zien wat de harde realiteit is, we krijgen de pap waar we met zijn allen in terecht gekomen zijn op een pijnlijke manier voorgeschoteld. Het zien van de documentaire sterkt mij in mijn overtuiging dat we alleen vanuit vertrouwen in elkaar, nieuwe systemen van eigendom en zeggenschap over grond, arbeid en kapitaal kunnen bouwen.”Damaris Matthijsen, oprichtster van Economy Transformers
De documentaire is gratis online te bekijken op www.energievrijstaat.nl
Voor vragen of beeldmateriaal mail naar info@moietyfilm.com.
Bron: Moiety Film