Dat is de uitkomst van een Europese aanbesteding door zeventien gemeenten uit deze regio. De gemeenten hebben het afgelopen half jaar gezocht naar een nieuwe partner voor hun elektriciteit, voor de komende vijf tot twintig jaar. Voor de sporthallen, gemeentehuizen tot en met dus het lantaarnlicht in tienduizenden straten.
Lusten en lasten
Als winnaar van deze aanbesteding is nu uit de bus gekomen: De Groene Stroomfabriek – een lokale energieleverancier – en stichting Wiek-II. Deze stichting ontwikkelt duurzame energieprojecten. In dit geval nodig voor de duurzame energie die de gemeenten nodig hebben.
Wiek-II geeft het eigendom van deze projecten in handen van burgers. Oftewel burgercoöperaties. Daarom is bij alle projecten rond de toekomstige energielevering aan de gemeenten een rol weggelegd voor burgerorganisaties als energieproducent.
Volkert Vintges, voorzitter van Wiek-II legt uit: “Lokaal eigendom van deze projecten laat maatschappelijk draagvlak groeien voor duurzame energie. Financiële opbrengsten blijven immers in de regio, wat goed is voor de plaatselijke economie. Dat mag ook, want offers komen in dezelfde regio terecht: voor de nieuwe windmolens en zonneparken moeten soms ruimte en welzijn ingeleverd worden. Dan past het niet als buitenlandse investeerders er vandoor gaan met opbrengsten. Lusten en lasten moeten in balans zijn.”
Meer is nodig
Diverse coöperaties uit deze regio zijn door Wiek-II al betrokken bij de toekomstige levering van duurzame elektriciteit aan gemeenten. Maar meer is nodig, zegt Wiek-II. Voor diverse projecten in de pijplijn is nog geen burgercoöperatie beschikbaar. Daar wordt naar gezocht.
De stichting hoopt dat de burgerbeweging binnen de duurzame energie sterker wordt door de nieuwe ontwikkelingen in Gelderland. Wiek-II-bestuurders Pim de Ridder en Volkert Vintges helpen burgers waar dat mogelijk is.