Kwartetten voor een eigen energievoorziening

In Slijk-Ewijk en Loenen, dorp aan de dijk tussen snelwegen en de Waal, is van alles gaande. Er komt een railterminal transportcentrum, het bedrijventerrein Park15 groeit door en – als het aan de overheid ligt – komen langs de snelwegen windmolens en zonneparken. Een aantal inwoners wil de ontwikkelingen niet afwachten en heeft het plan gevat om zelf lokaal duurzame energie op te wekken.

Begin dit jaar kwamen er tijdens een eerste bijeenkomst veel enthousiaste reacties van inwoners. Reden genoeg dus voor een vervolg. Op dinsdagavond 15 september kwamen dorpsgenoten opnieuw bij elkaar op verder over de plannen na te denken. Belangrijkste vraag: willen inwoners samen eigen duurzame energie opwekken? Illustraties: Roel Venderbosch.

Allemaal gekwartet thuis?

Ja, speciaal voor de inwoners van Slijk-Ewijk en Loenen is er een energiekwartet gemaakt. Alle huishoudens in het dorp hebben het ontvangen. Het kwartet geeft een idee van de stappen die we moeten zetten om een eigen energievoorziening te bouwen in handen van de burgers.

Genoeg animo

Tijdens de bijeenkomst op 15 september bleek dat er animo in Slijk-Ewijk is om de plannen meer vorm te geven. Wordt vervolgd dus!

Online uitzending

Het idee om zelf duurzame energie op te wekken komt van Joost Lindner en Leo Smid, allebei inwoners van Slijk-Ewijk. Ze waren te gast tijdens een speciale uitzending van Studio de Grift op 26 mei 2020.  Wethouder Dimitri Hulshorst Tangelder gaf in een videoboodschap aan dat ‘de bal bij bewoners ligt’. Een terugblik vind je hier.

Strip over Slijk-Ewijk

Striptekenaar Roel VenderBosch volgt de ontwikkelingen in Slijk-Ewijk vanaf het begin op de voet. Bekijk de strip van Roel

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *