Plan lokaal windpark Bijsterhuizen kan verder

Het plan van lokale ondernemers, verenigd in Wind in Wijchen, voor drie windmolens op industrieterrein Bijsterhuizen kan verder. Door een uitspraak van de Raad van State over de milieunormen voor een windpark in Delfzijl, moesten de initiatiefnemers hun voorbereiding in 2021 staken. Ze kunnen nu weer aan de slag. Wind in Wijchen gaat in overleg met de gemeente zelf de milieunormen voor het project in kaart brengen.

Uitspraak Raad van State

De Raad van State stelde in haar uitspraak dat de normen (geluid, slagschaduw, veiligheid) voor windmolens opnieuw moeten worden bekeken. Sinds de uitspraak ligt de voorbereiding van windenergie in ons land op veel plekken stil. Het wachten is op een nieuwe milieubeoordeling door de Rijksoverheid. Zolang deze er niet is, zijn lokale gemeenten vrij om zelf milieunormen vast te stellen.

Vaststellen milieunormen

Wind in Wijchen brengt de milieunormen de komende weken in kaart. Zij leggen dit voorjaar aan gemeente Wijchen voor wat er uit dit onderzoek komt. En zij vragen dan om de normen vast te stellen. De gemeente neemt vervolgens een besluit op basis van de rapportage en een second opinion van een extern adviesbureau. Als de gemeente positief besluit en nieuwe normen vaststelt, vraagt Wind in Wijchen de vergunning aan voor het bouwen van drie windmolens. Gemeente Wijchen ziet het onderzoek met belangstelling tegemoet. “Fijn dat er weer stappen gezet worden. Zo komen we steeds dichter bij een gasloos energielandschap. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar is nu ook erg actueel door de oorlog in Oekraïne!”, aldus wethouder Titus Burgers.

Energielandschap Bijsterhuizen

Wind in Wijchen werkt sinds 2014 aan de drie windmolens bij Bijsterhuizen. De initiatiefnemers zien daarnaast kansen voor zonne-energie op het industrieterrein. De initiatiefnemers willen dit nieuwe energielandschap vormgeven samen met de gemeente, inwoners en bedrijven in Wijchen. Zij onderzoeken ook de mogelijkheid om de opgewekte stoom straks rechtstreeks lokaal te leveren. 

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *