Terwijl we met z’n allen in een intelligente lockdown zaten, kwam de gemeenteraad van Zevenaar op 13 mei online bijeen voor een besluit over de lokale energiestrategie. Een belangrijk moment voor coöperatie Peperbus Energie en andere energie-initiatieven in de gemeente. Helaas heeft het lokaal bestuur een, naar onze mening, zeer behoudende koers gekozen, door 4 pilotprojecten aan te wijzen. De kans om samen met burgers en lokale bedrijven een eigen lokale duurzame energievoorziening op te zetten is vooralsnog niet opgepakt.
Besluit gemeenteraad Zevenaar
Het besluit van de gemeenteraad samengevat:
● de gemeente kiest in 2020 4 pilotprojecten uit voor duurzame energie-opwek
● windmolens zijn toegestaan met een maximale tiphoogte van 50 meter
● bij knooppunt Oud-Dijk (A12-A18) is ruimte voor grootschalige energie-opwek, in combinatie met bedrijventerrein, waarbij de laatste voorrang krijgt.
Het gevolg van dit besluit is dat windenergie niet meer uitvoerbaar is in de gemeente Zevenaar. Molens met een tiphoogte van 50 meter worden namelijk niet meer gemaakt en zijn niet rendabel. ‘Dit wil niet zeggen dat we de handdoek in de ring gooien’, zegt Niek Willemsen van Wiek-II en projectleider voor Energiepark Oud-Dijk Zuid. ‘Het besluit van de gemeente vereist wel een heroverweging van het project. Dit willen we natuurlijk in conclaaf met de mensen uit de buurt en andere inwoners doen. Omdat we nog steeds in een beperking zitten qua bijeenkomsten beginnen we met een online gesprek over dit besluit met aspirant leden van coöperatie Peperbus Energie over de conclusies die we hier als beginnend coöperatie aan verbinden.’ Dit online gesprek vindt nog voor de zomer plaats. Iedereen die zich heeft aangemeld als geïnteresseerde voor Peperbus Energie ontvangt binnenkort een uitnodiging per mail.
Ongevraagd advies
Naar aanleiding van het raadsbesluit in Zevenaar schreef Pim de Ridder (directeur Wiek-II/Burgers Geven Energie) een commentaar. Lees het ongevraagd advies aan raadsleden.
Foto: Omroep Gelderland