Wil je weten of het interessant voor je is om te investeren in een zonnepark? Of wat de mogelijkheden zijn in de regio Arnhem Nijmegen? Op deze pagina vind je informatie over het waar, hoe en waarom van investeren in zonne-energie. Door te investeren in een zonnepark lever je een bijdrage aan meer duurzame lokale energie en krijg je ook nog rendement uitgekeerd. In onze regio zijn tientallen projecten waarin burgers samen duurzaam zonne-energie opwekken. Mogelijkheden genoeg dus om je ergens bij aan te sluiten.

Waarom investeren in een zonnepark?

Door het investeren in een zonnepark lever je een grote bijdrage aan jouw omgeving. Een zonnepark vergroot namelijk het aanbod van zonne-energie waardoor we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit kan op de lange termijn de energiekosten verlagen en uiteraard zorgt het ook voor minder uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof en CO2.

De projecten op onze website zijn in handen van burgers. Daarmee worden we ook minder afhankelijk van grote maatschappijen als het gaat om onze energievoorziening. Bovendien vloeit de opbrengst van de zonneparken niet weg naar externe partijen maar gaat deze terug naar de lokale gemeenschap. Veel zonneparken gebruiken een deel van de opbrengsten namelijk voor andere projecten in de regio. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van glasvezel of meer groen in de wijk. En uiteraard krijg je zelf ook rendement uitgekeerd.

In Wijchen investeerden inwoners in 3 verschillende zonne-projecten zoals dit zonnedak op een sportcentrum
In Wijchen investeerden inwoners in 3 verschillende zonne-projecten zoals dit zonnedak op een sportcentrum

Hoe kan ik investeren in een zonnepark of zonnedak?

Om te kunnen investeren in een zonne-energie project word je vaak eerst lid van een coöperatie. Dat is een soort stichting of vereniging met als doel het opzetten van duurzame energieprojecten. De coöperaties worden opgezet en bestuurd door de burgers en inwoners zelf. Dus niet door een externe (commerciële) partij. Als een project eenmaal ontwikkeld wordt en je lid bent van de coöperatie kun je een aandeel in het project nemen. Hier krijg je in de loop van de jaren rendement voor uitgekeerd. Bovendien heb je ook zeggenschap over de projecten.

Het lid worden van een coöperatie kost vaak een kleine vergoeding. Soms zit hier ook al een aandeel van een project in verwerkt. Dat je lid moet worden van een coöperatie betekent niet altijd dat je je actief moet inzetten voor de ontwikkeling van een project. Vaak is een vaste groep hier actief mee bezig en dragen andere leden af en toe iets bij. Het is dus ook mogelijk om alleen financieel een bijdrage te leveren aan een project. Maar vooral in de beginfase van een kleine coöperatie is het natuurlijk handig als je ook kennis of tijd kunt bijdragen. En wat is er nou mooier om samen met andere inwoners jouw omgeving een stuk duurzamer te maken?

Bekijk hieronder waarom energieburger Caroline de Greef mee werkt aan een duurzaam zonneproject in haar gemeente:

Ik wil meedoen! Waar kan ik me inschrijven voor een zonneproject?

In onze regio zijn verschillende burgers bezig met zonneparken en zonnedaken. Sommige projecten zijn al af, anderen moeten nog gebouwd worden. Maar zelfs de coöperaties die al meerdere projecten hebben afgerond zijn alweer bezig met nieuwe projecten in hun omgeving. Er is dus bijna altijd wel een project in de buurt waar je aan kunt meedoen. Hieronder vind je een overzicht per gemeente van burgers die zich bezig houden met zonne-energie:

Montferland & Zevenaar

Energiepark Oud-Dijk Zuid – Twee boeren die hun landbouwgrond een duurzame bestemming willen geven met o.a. zonne-energie. En hier vind je alle informatie over duurzame initiatieven in de gemeente Zevenaar.

Wijchen

Energiecoöperatie Leur – Deze coöperatie uit het dorpje van 130 inwoners heeft in Wijchen al meer dan 1.600 zonnepanelen gerealiseerd. Kijkt nu naar nieuwe bestemmingen zoals bedrijfsgebouwen maar ook naar andere projecten zoals elektrische deelauto’s.

Malden, Nederasselt, Overasselt en Heumen

Energiecoöperatie Heumen – Deze coöperatie wil zeggenschap over projecten in hun regio door deels eigenaar te worden. Richt zich naast zon op meerdere vormen van duurzame energie. Telt inmiddels meer dan dertig actieve leden. Bekijk wat burgers in gemeente Heumen allemaal doen.

Arnhem, Ellecom, Renkum e.o.

Rijn en IJssel Energiecoöperatie – Grote coöperatie voor het Rijn/IJssel gebied met legio duurzame projecten zoals een groot zonnepark bij de A348, zonnepanelen op huurwoningen en zonnedaken op boerderijen. Bekijk wat er in de Gemeenten al gebeurt: Arnhem, Renkum.

Huissen, Bemmel e.o.

Lingewaard Energie – Coöperatie uit gemeente Lingewaard en heeft het grootste drijvende zonnepark op het vasteland in Europa gerealiseerd. Kijkt nu naar nieuwe projecten en doet ook veel aan advies over bijvoorbeeld energiebesparing voor particulieren.

Nijmegen

Zonnepark de Grift – Nieuw project van coöperatie WindpowerNijmegen. Meer dan 1.000 burgers willen 13.000 zonnepanelen bouwen in Gemeente Nijmegen onder een van hun vier windmolens.