Gemeente Zevenaar heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Zevenaar. Op deze pagina lees je wat de gemeente Zevenaar doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Zevenaar al doen

Trots op onze Gemeente

In Zevenaar staat duurzaamheid hoog op de agenda. Samen met inwoners en ondernemers wil de gemeente duurzaam wonen, werken en leven mogelijk maken. De gemeente wil in 2040 helemaal energieneutraal zijn. Over deze, en andere duurzaamheidsambities van gemeente Zevenaar, lees je hier meer.

Van het gas af

Zevenaar wil in 2040 naast energieneutraal ook aardgasvrij zijn. In het Warmte Transitieplan is het dorp Angerlo als eerste aangewezen om een proces te starten om van het gas af te gaan. Een eerste samenvatting van mogelijke technieken en een globale kostenraming is inmiddels afgerond. Ook zijn de eerste stappen naar het oprichten van een energiecoöperatie van, voor en door Angerlo gezet.

Energiepark Oud-Dijk Zuid

In Oud-Dijk Zuid nam een aantal boeren enkele jaren terug het initiatief om met de gemeente in gesprek te gaan over een nieuwe, duurzame bestemming voor hun landbouwgrond. Voor de realisatie van hun plannen hebben de grondeigenaren samenwerking gezocht met Wiek-II. Zo ontstond het plan om met Energiepark Oud-Dijk Zuid met wind, zon en waterstof duurzame energie op te wekken. De initiatiefnemers willen dat inwoners van Oud-Dijk Zuid en omgeving mede-eigenaar kunnen worden van het energiepark en dat ze zelf de opgewekte energie kunnen gebruiken. Om dat mogelijk te maken is de coöperatie Peperbus opgestart. In 2020 heeft de gemeenteraad vier pilotprojecten voor duurzame energie-opwerk aangewezen, waarbij windenergie helaas werd uitgesloten. De kans om samen met burgers en lokale bedrijven een eigen lokale duurzame energievoorziening op te zetten is daarmee vooralsnog niet opgepakt.

Zonneprojecten

De vier projecten die wel zijn uitgekozen en die voorlopig verder kunnen met de voorbereiding zijn allen zonneprojecten. Het gaat om het plan voor zonnepanelen boven frambozen in Babberich en zonneparken bij de Bijvanck in Angerlo en bij Oude Steeg. Ook gaf de gemeente groen licht voor een drijvend zonnepark bij Lobith, op de Eltense plas. Het zonnepark wordt ontwikkeld door Wiek-II, in samenwerking met stichting Carvium Novum en Wezendonk Zand en Grind BV.

Het Liemers Energieloket

Bij dit digitale energieloket kun je als woningeigenaar terecht met technische en financiele vragen over zonnepanelen, isolatiematerialen, dubbelglas, subsidie- en leningsmogelijkheden. Het loket komt uit de koker van Groene Allianties de Liemers en de vier gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Zevenaar op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.