24-05-2018

Gemeente Arnhem: energie & duurzaamheid

Gemeente Arnhem heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Arnhem. Op deze pagina lees je wat er de gemeente Arnhem doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Arnhem

Samen met 17 andere gemeenten vormt Arnhem Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. De volledige energiebehoefte van een plaats. Benieuwd wat Arnhem doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze Gemeente

Gemeente Arnhem heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad, energiebewust wonen en ondernemen én andere maatregelen om te verduurzamen. Dit doet de gemeente onder de naam ‘New Energy Made in Arnhem’. Op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau neemt de gemeente deel aan diverse projecten en netwerken om de duurzame energie-doelen te behalen.
In het Klimaatplan van de gemeente lees je meer over de doelstellingen en aanpak voor de komende jaren. Om de duurzaamheidsambities te halen plaatst de gemeente vier windmolens en een zonneveld van circa 8,5 hectare op Koningspleij Noord. Dit Windpark Koningspleij levert schone energie om 11.000 huishoudens in de regio van stroom te voorzien. Het zonneveld kan zo’n 3.500 huishoudens van stroom voorzien.
Drie van de vier windmolens op Windpark Koningspleij worden ontwikkeld door een samenwerking tussen de Rijn en IJssel Energiecoöperatie en inwoners uit Arnhem en omgeving. Inwoners kunnen bijdragen door een aandeel te kopen en mede-eigenaar te worden van een windmolen. De vierde molen gaat stroom leveren aan het bedrijventerrein IPKW. De bouw van het windpark start in het voorjaar van 2021.
De locatie voor het zonneveld biedt ruimte aan circa 36.000 zonnepanelen en wordt ontwikkeld door Sunvest. De opgewekte stroom wordt geleverd aan Engie. Inwoners van Arnhem kunnen meedoen door zonne-aandelen te kopen. De bouw van het zonneveld start in het eerste kwartaal van 2021. Het zonneveld is dan in het derde kwartaal van 2021 klaar om energie te leveren.
Met een belangrijk aandeel in de projecten op Koningspleij is Rijn en IJssel Energiecoöperatie goed op weg. De coöperatie werkt daarnaast aan zonnedaken op andere plekken in de stad, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van stadion Gelredome. Voor Rijn en IJssel is coöperatieve samenwerking en lokale, schone, betaalbare energie voor iedereen het inspirerende uitgangspunt. Iedereen uit Arnhem en omgeving kan lid worden van de coöperatie.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Arnhem op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht