Energiecoöperatie Leur

Energiecoöperatie Leur timmert aan de weg. De in 2015 opgerichte coöperatie heeft inmiddels drie succesvolle zonneprojecten op haar naam. Deze zijn goed voor meer dan 1600 zonnepanelen in Wijchen. En de burgercoöperatie heeft ambities voor meer duurzame energieprojecten.

Zonne-akker zorgboerderij De Hagert: 200 zonnepanelen

De coöperatie voor Leur én omgeving is opgericht in mei 2015 met als eerste doel een zonneakker bij woonzorgboerderij De Hagert in het dorp Leur (gemeente Wijchen) te realiseren. Dat is gelukt: eind 2015 is de akker met tweehonderd zonnepanelen in gebruik genomen. De zonnepanelen worden ook gecombineerd met planten en het houden van schapen. Zo wordt gezorgd voor een ecologisch zonne-akker met een hoge biodiversiteit.

Zonnedak theater ’t Mozaïek: 364 zonnepanelen

Nog geen half jaar later is met de ervaring uit het eerste project een zonnedak met 364 zonnepanelen gerealiseerd op Sociaal Educatief en Cultureel Centrum ’t Mozaïek. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen 105 kW stroom. Daarmee kan het zonnedak jaarlijks ruim 100.000 kWh groene stroom produceren.

Zonnedak sportcentrum Arcus: 1076 zonnepanelen

In maart 2018 heeft de coöperatie haar derde project opgeleverd, een zonnedak op Sportcentrum Arcus. Met 1.076 panelen is dit het grootste lokale energieproject in Wijchen. De projecten zijn volledig gerealiseerd door financiële inbreng van de inmiddels 123 leden van de coöperatie.

Zonnepanelen op bedrijven en elektrische deelauto’s

De coöperatie heeft de smaak te pakken en bereidt nieuwe projecten voor. Ze onderzoekt onder andere de kansen om zonnepanelen op bedrijfsgebouwen te plaatsen. Daarnaast oriënteert de coöperatie zich op mogelijkheden om actief bij te dragen aan duurzame mobiliteit, bijvoorbeeld door de introductie van elektrische deelauto’s in Wijchen.

Op weg naar een volledig duurzaam Wijchen

De belangrijkste doelen van de coöperatie zijn:
-Het produceren en leveren van duurzame energie, direct of indirect, ten behoeve van onze leden of andere afnemers.
-Het stimuleren en (helpen) realiseren van energiebesparing.
-Het leveren van een bijdrage aan de lokale energietransitie en het vergroten van het duurzaamheidsbewustzijn binnen de lokale gemeenschap en de gemeentelijke overheid.
-Het stimuleren van duurzame energieopwekking in de gemeente Wijchen.

Ga voor meer informatie en om lid te worden naar de website van de coöperatie:

http://www.energiecooperatieleur.nl