24-05-2018

Gemeente Wijchen: energie & duurzaamheid

Gemeente Wijchen heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Wijchen. Op deze pagina lees je wat de gemeente Wijchen doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Wijchen

Samen met 17 andere gemeente vormt Wijchen Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. Benieuwd wat Wijchen doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze Gemeente

Gemeente Wijchen wil samen met inwoners, bedrijven en organisaties naar een duurzame toekomst. De groene ambities zijn verzameld in ‘Samen naar een duurzaam Wijchen, een energieplan op hoofdlijnen’ dat de gemeente uitbracht in 2018. In het plan staan concrete doelen voor 2023. Zo komen er energiemaatregelen voor bedrijven en is nieuwbouw vanaf dat moment alleen nog aardgasloos en energieneutraal. Ook zijn er plannen voor het grootschalig opwekken van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen. In 2023 wil Wijchen 30 hectare aan zonnevelden gerealiseerd hebben. Ook wil de gemeente windenergie faciliteren, binnen de Gedragscode Windenergie die in Wijchen geldt. Voor de 30 hectare zonnevelden konden intitiatiefnemers in 2020 hun plannen bij de gemeente indienen. Voor een van deze initiatieven, de bouw van een zonnepark van 11 hectare ten noorden van Hernen, heeft de gemeente al groen licht gegeven. Om de energietransitie te laten slagen is het sleutelwoord voor het Wijchense college ‘samenwerking’. Dat blijkt ook uit een interview van Burgers Geven Energie met duurzaamheidswethouder Titus Burgers: ‘Iedereen moet het doen’.

Dat inwoners van Wijchen niet stil zitten blijkt onder meer uit het plan van een aantal Wijchense ondernemers, verenigd in Wind in Wijchen, voor een duurzaam energielandschap bij industrieterrein Bijsterhuizen. Windmolens en een zonneveld moeten hier energie gaan opwekken van en voor de Wijchenaren. Wind in Wijchen ontwikkelt dit plan, dat in 2020 bij de gemeente is ingediend, samen met inwoners en lokale bedrijven. Begin 2021 stemde de Wijchense gemeenteraad in met de plannen voor drie windmolens bij Bijsterhuizen, waardoor Wind in Wijchen verder kan met de voorbereidingen.

Inwoners van gemeente Wijchen die aan de slag willen met duurzame energie zich aansluiten bij Energiecoöperatie Leur. Leden van de coöperatie hebben samen al vijf zonneprojecten op hun naam staan, waaronder een zonne-akker bij zorgboerderij De Hagert en een zonnedak op theater ’t Mozaïek. Zomer 2020 was er opnieuw goed nieuws voor de coöperatie. Toen werd bekend dat de coöperatie een vergunning mag aanvragen voor zonnepark Bankhoef. Dit zonnepark wordt ongeveer 25 hectare groot en ligt langs de snelweg A50 bij Hernen en Leur.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Wijchen op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht