Cablepooling: Zo kan Nijmegen-Noord genoeg stroom krijgen

Onlangs werd bekend dat het stroomnet van Nijmegen-Noord op sommige momenten de vraag niet aan kan. Bepaalde wijken zoals de Waalsprong groeien zo hard dat er op piekmomenten niet genoeg stroom is. Denk bijvoorbeeld aan wanneer iedereen thuis komt, de auto aan de lader zet, de lichten aan gaan en iedereen (elektrisch) gaat koken. Bedrijven schoten in december 2018 al te hulp maar een andere oplossing kan zitten in Windpark Nijmegen-Betuwe in combinatie met het te ontwikkelen zonnepark De Grift. 

Aansluitcapaciteit op het net

Windpark Nijmegen-Betuwe levert nu al stroom aan ongeveer 7.000 huishoudens. Zonnepark De Grift wordt goed voor 1.245 huishoudens. Alleen zitten deze duurzame energieprojecten met een probleem qua aansluitcapaciteit op het net. Windparken en Zonneparken leveren namelijk onvoorspelbare hoeveelheden stroom. Op bepaalde momenten schijnt de zon heel hard en op andere momenten waait het weer hard. De capaciteit op het net zou hierdoor soms heel hoog moeten zijn en soms laag. Maar om op dalmomenten het net ook nog beschikbaar te houden voor andere manieren van stroom, beperken de beheerders de aansluitcapaciteiten van zonneparken en windparken afzonderlijk. Een nieuwe techniek zou hier weleens vooruitgang in kunnen brengen.

Meer energie leveren met cablepooling

Een windpark mag van ongeveer 28% van het stroomnet gebruik maken. Een zonnepark voor ongeveer 12%. Maar met een nieuwe techniek genaamd cablepooling kunnen deze aantallen aanzienlijk worden verhoogd. Met cablepooling kunnen zonneparken en windparken namelijk gebruik maken van dezelfde kabel op het net. Als de zon hard schijnt gebruikt zonnepark De Grift meer capaciteit van de kabel. Op andere momenten kan windpark Nijmegen-Betuwe juist meer stroom leveren. Op deze manier gaat er minder duurzame energie verloren en kunnen verschillende technieken elkaars pieken en dalen opvangen. 

Geen extra aansluitkabels

Een ander groot voordeel is dat je minder extra stroomkabels hoeft aan te leggen. Dit scheelt geld maar ook veel tijd. Zo kan Nijmegen-Noord sneller meer stroom krijgen. En hoeven ze niet jaren te wachten tot nieuwe stroomkabels zijn aangelegd.

Micro Grid Platform tegen overcapaciteit

Toch zullen er unieke momenten zijn dat het zowel hard waait en de zon hard zal schijnen. Om op deze momenten overproductie te voorkomen wordt een Micro Grid Platform ontwikkeld. Dit is een slim systeem dat wind en zon goed kan voorspellen. Op het moment dat het systeem veel zon en wind aan ziet komen, zal het een deel van de opwekkingen uitschakelen. Zo gebruik je soms helaas niet alle energie maar is het wel mogelijk om een zo hoog mogelijk aansluitcapaciteit op het net te krijgen.

Op de hoogte blijven van meer van dit soort ontwikkelingen in de regio Arnhem – Nijmegen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook of Twitter.

Reageer op dit bericht

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *