We kennen de zon als die gele ster die ons licht, warmte en vitamine D geeft. Maar de zon geeft ons ons nog veel meer dan dat, namelijk zonne-energie. De warmte en het licht dat van de zon afkomt kunnen we met zonnepanelen of zonneboilers opvangen. Hierdoor kunnen we haar krachten omzetten in elektrische energie en warmte. De energie van de zon is onuitputtelijk, milieuvriendelijk en gratis.

Zonne-energie voor warmte en elektriciteit

Het licht van de zon kunnen we omzetten in elektriciteit, hiervoor hebben we zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit een verzameling van zonnecellen die de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Daarbij kan het licht van de zon ook omgezet worden in warmte. De zon kan door middel van een zonneboiler water verwarmen. Dit warme water wordt naar je boiler gepompt en ik klaar voor gebruik in je huishouden.

Zonnepanelen en bewolking

Het aantal zonuren in Nederland is – vergeleken met bijvoorbeeld Spanje – lager. Maar dat wij meer wolken aan onze hemel hebben staan, betekent niet dat in Nederland zonnepanelen minder goed werken. Wolken houden maar een bescheiden deel van het zonlicht tegen: het is dus niet nodig dat de zon altijd fel schijnt. En daarbij: wist je dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Om deze reden hebben zonnepanelen in Nederland een hoger rendement dan in, bijvoorbeeld, Spanje.

Voordelen van zonnepanelen

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zonnepanelen? Met de aanschaf van zonnepanelen draag je bij aan een lagere CO2 uitstoot. Daarbij neemt je energierekening af. Natuurlijk, de aanschaf van zonnepanelen is niet per se goedkoop. Maar gemiddeld heb je dit na zeven jaar terugverdiend. Zonnepanelen zijn geluidloos, vergen weinig onderhoud en hebben een levensduur van meer dan veertig jaar.

De nadelen van zonne-energie

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en zonneschijn. Ook aan zonne-energie hangen nadelen. Veel mensen vinden zonnepanelen geen mooi stukje kunst. Als je moet kiezen tussen een groen weiland of een zonnepark, is voor veel mensen de keuze snel gemaakt. Daarbij moeten zonnepanelen liefst in de perfecte hoek en op de perfecte plek staan. Wanneer je een dak op het zuiden hebt vang je natuurlijk de meeste zon. Zonnepanelen worden dan met een helllingshoek van 35 graden geplaatst. Maar ook een dak op het zuidoosten of zuidwesten kan veel leveren. De panelen worden dan met een hellingshoek van 20 of 60 graden geïnstalleerd. Op die manier leveren ze (bijna) evenveel rendement als een dak op het zuiden.

Voorbeelden van zonneweides

Zonneparken zijn een enorme kans om beschikbare ruimte te benutten voor de opwek van duurzame energie. Kijk bijvoorbeeld eens naar Zonnepark de Grift. Hier realiseert Wiek-II, samen met Energiecoöperatie WPN, een zonnepark met ruim 11.000 panelen. Deze panelen kunnen straks, ieder jaar, in totaal 1250 huishoudens van duurzame energie voorzien.

Een mooi voorbeeld is ook het Zonnepark Reethse Veld. Samen met omwonenden en een landschapsarchitect zorgen we dat het park past in de omgeving. Alle opgewekte stroom van deze projecten blijft in de regio. Mensen uit de buurt kunnen meedenken over de inpassing van het park in de omgeving.