groot zonnedak voor collectieve energie

Wil je als burger jouw omgeving duurzamer maken door collectief energie op te wekken? En profiteren van de groene stroom en winst die terugvloeit in de gemeenschap? Dan vind je op deze pagina een handboek om samen duurzame energie op te wekken. Dit handboek is met name bedoeld voor burgers die samen duurzame energieprojecten willen starten in de regio Arnhem-Nijmegen.

Het handboek is tot stand gekomen binnen de werkgroep Energie opwek van Green Capital Challenges. Het is ontwikkeld samen met o.a. Huismerk Energie, Stichting Wiek-II en Burgers Geven Energie. Deze organisaties hebben reeds ervaring met grote en kleine energieprojecten. Bovendien beschikken ze over een netwerk om dit soort initiatieven op te zetten.

Waarom collectief energie opwekken?

Het collectief of coöperatief opzetten van een energie project in jouw omgeving heeft veel voordelen. Zo kan het bouwen van een lokaal of regionaal project zorgen voor meer lokale werkgelegenheid. Daarnaast kan het ook leiden tot lagere energiekosten voor de omgeving. Omdat het geld eerlijker geïnvesteerd wordt en niet wegvloeit naar grote maatschappijen. Hiermee wordt de regio onafhankelijker en kan het zorgen voor een sterkere lokale economie. Tot slot draag je natuurlijk ook bij aan een duurzamere wereld!

Van wijkprojecten tot windparken

Het handboek maakt onderscheid tussen grote en kleine projecten. Het kan gaan om een compleet windpark of zonnepark maar ook kleine buurt- en wijkprojecten. Denk dan bijvoorbeeld aan een gezamenlijk zonnedak op een school of bedrijf. In het handboek staan verschillende stappen en regelingen voor dit soort projecten zoals een postcoderoos.

Eigen energie opwekken

Het handboek is minder geschikt wanneer je zelf (individueel) aan de slag wilt. In dat geval verwijzen we je naar het Loket Duurzaam Wonen Plus (Nijmegen en omgeving), of Energieloket Midden Gelderland (Arnhem en omgeving). Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met zonnepanelen op je eigen huis of het realiseren van een eigen kleine windmolen.

Handboek Collectieve Energie downloaden

Heb je interesse in het handboek? Vul dan het aanvraagformulier op deze pagina in. Je krijgt het handboek dan toegestuurd in PDF met allerlei stappenplannen, tips en extra bronnen. Ook kan Burgers Geven Energie je helpen met aanvullende vragen.