In ons land wordt met zon en wind steeds meer duurzame energie opgewekt. Goed nieuws, want zon en wind zijn gratis en eindeloos voorradig. Vooral zoveel mogelijk doen dus. Maar met alleen duurzame energie opwekken zijn we er niet. We willen dat er voor iedereen genoeg energie beschikbaar is op de momenten dat we dat zelf wensen. Met zon en wind kun je daarvan niet altijd op aan. De zon schijnt immers lang niet altijd en ook de wind laat het soms afweten.

Door zon en wind te combineren komen we al een heel stuk verder, want vaak wisselen zon en wind elkaar af. Maar om altijd genoeg stroom te kunnen leveren moeten we het stroomnet nog vaak aanvullen met energie die met steenkool, aardolie en gas is opgewekt. Dat zorgt weer voor CO2-uitstoot en daar willen we nu juist van af.

Voor iedereen wat in het vat

Soms gebeurt het dat windmolens en zonnepanelen in ons land op volle kracht energie maken. Zoveel dat we dat niet in een keer aan het stroomnet kwijt kunnen. Jammer, want zo gaat er energie verloren die we goed kunnen gebruiken. Wat nu als we deze energie zouden kunnen opslaan? Dan zit er voor iedereen nog wat in het duurzame vat als zon en wind niet thuis geven.

Noodzakelijke stap

In ons land wordt opslag van energie dan ook gezien als een noodzakelijke stap die de positie van duurzame energie flink kan verbeteren. Pas al je er van op aan kunt hoeveel energie je precies kunt opwekken kun je over de levering ervan degelijke afspraken maken. Technici en innovators, bijvoorbeeld bij TNO, zijn inmiddels in de mogelijkheden gedoken. Toch blijkt opslag niet eenvoudig te zijn, want in de praktijk staat het in ons land nog altijd in de kinderschoenen.

Opslag in pompcentrale

Bij grootschalige energieopslag kun je bijvoorbeeld denken aan opslag in pompcentrales, goed voor 99% van de energieopslag wereldwijd. Een pompcentrale is een soort waterkrachtcentrale waar water naar een hoger reservoir wordt gepompt als er een overschot aan stroom is. Is er stroom nodig? Dan stroomt het water terug naar het lage reservoir. Hierdoor wordt een turbine in beweging gezet die ervoor zorgt dat een generator elektriciteit opwekt.

Voor deze methode is hoogteverschil nodig, wat we in Nederland natuurlijk niet zoveel hebben. In ons land wordt nagedacht over het maken van hoogteverschil door de grond in te gaan. Een uitwerkbare optie, maar wel een ingewikkelde. Er zijn wel plannen, maar nog geen concrete voorbeelden.

Opslag in de bodem

Een andere methode is opslag van opgewekte zonne- of windenergie in de bodem. Vaak gebeurt dit door middel van waterstoftanks in grotten, zoutkoepels en uitgeputte olie- en grasvelden. De duurzame energie wordt omgezet in bijvoorbeeld waterstof en getransporteerd om het later weer in de vorm van elektriciteit te gebruiken. Ook deze methode wordt in ons land nog niet toegepast.

Opslag in batterijen

Opslag van energie in grote batterijen is aan een opmars bezig. Deze accu’s worden langzaam maar zeker steeds efficiënter en hebben een langere levensduur. Onder meer bij  de ontwikkeling van Energielandschap de Grift in Nijmegen-Noord worden de mogelijkheden verkend.

Werk aan de winkel

Veel werk aan de winkel nog dus. Met de huidige stand van zaken in opslag verrichten we nog geen wonderen. Maar alle beetjes helpen om de levering van stroom toch stabieler te maken. Daarbij is de verwachting dat de technische ontwikkeling snel zal gaan.