Waterstof als energiebron. Je hoort het vast wel eens langskomen. Hoog tijd dus om er wat meer over te weten te komen, want je wil natuurlijk wel een beetje bijblijven. Wat is waterstof eigenlijk, hoe werkt het als energie en wat houdt ons nog tegen?
Wat is waterstof?
Waterstof wint snel aan populariteit. Soms lijkt het dé oplossing voor de energietransitie te zijn. Maar wat is waterstof eigenlijk? Je kunt het niet zien of voelen, want het is een gas. Scheikundig gezien maakt het samen met zuurstof deel uit van water. Maar hoe zorgt waterstof voor energie? Dat werkt ongeveer zo. Waterstof en zuurstof kun je van elkaar scheiden door water onder stroom te zetten, dit noemen we elektrolyse. Als we de waterstof vervolgens weer in aanraking brengen met zuurstof komt er heel veel energie vrij. Waterstof is daarmee eigenlijk geen energiebron, maar een energiedrager.
Groen, grijs of blauw: welke kleur waterstof betekent wat?
Als je voor de elektrolyse stroom gebruikt die duurzaam is opgewekt, bijvoorbeeld met zon of wind, is er geen CO2-uitstoot. Het enige restproduct is water. Dit heet groene waterstof. Groene waterstof is kampioen duurzaam, maar er bestaat ook grijze en blauwe waterstof. In dat geval is de stroom die wordt gebruikt voor de elektrolyse niet of minder duurzaam opgewekt. Daar is ons klimaat weer wat minder blij mee.
Voordeel waterstof
Een voordeel van waterstof is dat we het kunnen opslaan. We kunnen het dus gebruiken als we het nodig hebben. Dat is bij energie uit wind en zon anders, want daarbij is opslag nog nauwelijks mogelijk. Als de zon niet schijnt of de wind niet waait is er dan ook geen of weinig aanbod van groene stroom. Daar heb je bij waterstof geen last van. Pluspunten voor waterstof dus. Ander punt in het voordeel van waterstof is dat we het door de huidige gasleidingen naar onze huizen en bedrijven zouden kunnen vervoeren. Daarvoor zijn wel flinke aanpassingen nodig, vooral omdat waterstof lichter is dan aardgas. Waterstof zou zo aardgas kunnen vervangen.
Energieverlies waterstof
Klinkt veelbelovend, maar zoals meestal het geval is heeft ook waterstof nadelen. Een belangrijke kanttekening is dat er voor de elektrolyse van waterstof en het terugzetten van waterstof naar energie veel energieverlies is. Bijna de helft zelfs. Het rendement is dan ook vooralsnog te laag. Ook is waterstof nu nog redelijk schaars en zodoende relatief duur. Best een lange weg nog te gaan dus.
Voorbeelden waterstof gebruik
Toch is de ontwikkeling rondom waterstof niet meer te stoppen. Zo draaien de Olympische Spelen in Tokyo in 2021 voor een groot deel op waterstof. In ons eigen land duiken overal plannen op voor rijden op waterstof, vooral voor vrachtvervoer zou dit een interessante optie kunnen zijn.
Bijsterhuizen waterstoftankstation
In onze eigen regio, op bedrijventerrein Bijsterhuizen in Wijchen zijn enthousiaste plannen voor een eigen waterstoftankstation. Al willen de ondernemers graag vooruit, toch is de stap niet zomaar gezet.