Online startbijeenkomst zonnepark Carvium Novum

Gemeente Zevenaar heeft het plan voor een drijvend zonnepark bij Carvium Novum in Lobith aangewezen als proef om lokaal zonne-energie op te wekken. Op donderdagavond 25 februari 2021 is een eerste online bijeenkomst om inwoners uit Lobith en andere belangstellenden te informeren over het project. Idee is dat inwoners meeprofiteren van de opbrengsten uit het park.

Het zonnepark Carvium Novum is gepland op de Eltenseplas bij Lobith. Weezendonk Zand & Grind en Wiek-II willen hier samen met de stichting Carvium Novum duurzame energie opwekken voor Lobith en omgeving en een plek maken waar iedereen uit de buurt kan genieten van de natuur. Ook is het idee dat de plaatselijke bevolking financieel kan meeprofiteren, door een aandeel of obligatie te kopen. In ruil voor de inleg ontvangen deelnemers een gunstig rendement.

Programma

In de online bijeenkomst lichten de initiatiefnemers het plan toe. Projectleider Gabi Stoffelen (Wiek-II) gaat in op het ontwerp van het zonnepark. Het plan is om vijf drijvende eilanden met zonnepanelen aan te leggen, die meedraaien met de zon. Aan de eilanden worden broedplaatsen voor vogels gemaakt en voorzieningen waar vissen kunnen schuilen en eitjes kunnen leggen. Dit draagt bij aan de natuur in het gebied. Mensen uit de buurt kunnen via een pad langs de plas een ommetje maken.

Ineke de Jong (Wiek-II) licht toe hoe de participatie van inwoners vorm kan krijgen. Wiely Aalbers van Weezendonk Zand & Grind en Theo Boerhof van stichting Carvium Novum vertellen over hun rol in het project. Deelnemers kunnen via de chat vragen stellen. De bijeenkomst is van 19.30 tot circa 21.00 uur.

Vraag en antwoord

We hebben de meest prangende vragen alvast op een rijtje gezet, lees ze hier.

Aanmelden

De uitzending vindt plaats via Zoom en wordt georganiseerd in samenwerking met Burgers Geven Energie. Aanmelden kan via het formulier hieronder. Deelnemers ontvangen uiterlijk een dag voor de uitzending een link om in te loggen.

Link webinar

Geen mail ontvangen? Klik donderdag 25 februari enkele minuten voor 19.30 uur op deze Zoom-link: DEELNEMEN. Je wordt dan doorgeleid naar een wachtscherm. De bijeenkomst start vanzelf om 19.30 uur.