24-05-2018

Lokale initiatieven

Op deze pagina vind je duurzame initiatieven van burgers uit Zuid-Gelderland. Deze burgers vormen vaak een collectief in de vorm van een coöperatie en kunnen meerdere lokale duurzame energieprojecten ontwikkelen. Denk hierbij aan zonneparken en zonnedaken maar ook aan windmolens. Daarnaast houden ze zich bezig met andere duurzame onderwerpen zoals isolatie en energiebesparing in huizen maar bijvoorbeeld ook deelauto’s. Er zijn onder andere initiatieven uit Arnhem, Nijmegen, Beuningen, Wijchen en Heumen.

Doe mee!

Je kunt zelf ook iets doen voor verduurzaming van jouw omgeving. Zo kun je lid worden van een coöperatie en investeren in een energieproject. Maar je kunt ook helpen als vrijwilliger bij een van de initiatieven. Verder kun je bij de initiatieven ook advies inwinnen op het vlak van verduurzaming.  Klik hieronder op een initiatief in jouw omgeving en neem contact op. Je kunt ook meedoen met meerdere duurzame initiatieven in jouw regio.

EnergieVoorVier in Beuningen

Gemeente Beuningen wil in 2040 energieneutraal zijn. De gemeente heeft een klimaatvisie opgesteld en wil bewoners betrekken bij de lokale ontwikkelingen. Om van deze betrokkenheid een succes te maken hebben inwoners Coöperatie EnergieVoorVier opgericht.

WatBeters voor Overbetuwe

Samen met inwoners energie inkopen en opwekken. Dat is wat coöperatie WatBeters doet in de gemeente Overbetuwe. De coöperatie wil zo meer regie krijgen over de eigen energie. De belangstelling onder inwoners om mee te doen is groot. Het dak van de brede school en het plaatselijke verhuisbedrijf in Heteren promoveerden al tot collectief zonnedak. Begin 2019 startte WatBeters een nieuwe campagne, nu voor de andere dorpen in Overbetuwe.

Coöperatie Energierijck

Inwoners van de gemeente Berg en Dal die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen zich aansluiten bij Coöperatie Energierijck. De cooperatie realiseert in 2019 het eerste coöperatieve zonneproject binnen de gemeente. Meer dan 70 lokale inwoners en bedrijven investeerden samen in 749 zonnepanelen, verdeeld over vier daken in de omgeving.

Peperbus Energie

Om burgers actief te betrekken bij Energiepark Oud-Dijk Zuid wordt voor de zomer van 2019 de coöperatie Peperbus Energie opgericht. Iedereen met interesse voor het project kan lid worden.

Zonnepanelen van burgers op sportcentrum Arcus in Wijchen

Energiecoöperatie Leur

Energiecoöperatie Leur timmert aan de weg. De in 2015 opgerichte coöperatie heeft inmiddels drie succesvolle zonneprojecten op haar naam en heeft ambities voor meer duurzame energieprojecten.

Groepsfoto van inwoners uit Heumen bij de oprichting van Energiecoöperatie

Energiecoöperatie Heumen

Inwoners van Heumen richtten in 2018 energiecoöperatie Heumen op. De coöperatie wil zeggenschap voor Heumenaren in de duurzame energieprojecten die in de gemeente op stapel staan. Zo’n 25 mensen zijn inmiddels actief binnen de coöperatie.

Wind in Wijchen

Een aantal lokale ondernemers uit Wijchen heeft zich in 2014 verenigd in Wind in Wijchen BV. Hun ambitie is om samen met burgers en lokale bedrijven, lokaal groene stroom op te wekken en tegen een gunstig tarief aan te bieden aan iedereen in Wijchen.

Rijn en IJssel Energiecoöperatie

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) – opgericht in 2012 – stimuleert energiebesparing en productie van duurzame energie voor de gelijknamige regio. Het doel is om een streekproduct te maken van energie. Afkomstig uit wind, zon, water en biomassa.

Lingewaard Energie

In 2014 is Lingewaard Energie opgericht in de gelijknamige gemeente. Er zijn zo’n 100 leden, waarvan maar liefst een kwart actief is in de coöperatie.

Coöperatie WindpowerNijmegen

WindpowerNijmegen is een energiecoöperatie, opgericht in 2013, met meer dan 1000 leden. Dit grote aantal leden is tot stand gekomen dankzij een intensieve, regionale campagne, aangevoerd door een enthousiaste kerngroep van burgers.

Betuwe Energie

Betuwe Energie is een stichting die werkt vanuit de coöperatieve gedachte. Rond projecten voor duurzame energie gaat de stichting aparte coöperaties opzetten. Zodat ook burgers in de regio Overbetuwe eigenaar worden van toekomstige energie voorzieningen.

Jouw initiatief hier?

Ben je betrokken bij een energie-initiatief of coöperatie in de regio Arnhem-Nijmegen. Sluit je ook aan bij Burgers Geven Energie. Of je nu net begint of al ervaring hebt, maakt niet uit. Burgers Geven Energie is er om mensen die de energietransitie in onze regio een boost willen geven met elkaar te verbinden.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.

Delen via