Tegenlicht Meet Up: klimaat en duurzaamheid

De VPRO Tegenlicht Meetups in Nijmegen gaat online. Door de corona-crisis kunnen we voorlopig geen bijeenkomsten worden gehouden in de Bibliotheek Mariƫnburg. Dus kun je ze vanaf nu online volgen.

Het centrale thema van de online uitzendingen is: Corona, wat wordt het nieuwe normaal? Iedere online meetup begint om 20.00 uur en duurt naar verwachting een half uur. De meetup is LIVE te volgen op via YouTube-kanaal. Daar kun je via de chAT vragen stellen aan de gasten. Na afloop kun je de video-opname van de meetup daar bekijken en op de website van Tegenlicht Nijmegen.

Groener leven

De tweede aflevering is op 14 mei 2020. Het thema is klimaat en duurzaamheid. Een paar weken geleden ondertekenden 170 Nederlandse wetenschappers een manifest om de coronacrisis aan te pakken om radicaal groener te gaan leven. Door klimaatverandering en aantasting van ecosystemen is er een groter risico op krachtige virusuitbraken. Luchtvervuiling maakt onze eigen longen zwakker. De wetenschappers zien de uitbraak van het virus als een unieke kans om het roer nu om te gooien.

Betekent op doorgaan op de oude voet, dat we kunnen wachten op de volgende ramp? Is volledig economisch herstel wel mogelijk in een echt groene samenleving? Is de corona-uitbraak een waarschuwing van de natuur? Welke offers moeten we maken en wat hebben we daar voor over? Zitten we niet stiekem te trappelen om de eerste vliegreis weer te boeken?

Gast: Heleen de Coninck

Te gast is professor Heleen de Coninck. Zij is hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Ze doet sinds twintig jaar onderzoek naar klimaatverandering, met name klimaatmitigatie en internationaal klimaatbeleid. Ze is een van de hoofdauteurs van het IPCC Special Report on Global Warming.