Open dag drijvend zonnepark Lingewaard

Tijdens de open dag op 1 september krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Niet alleen kun je het zonnepark van dichtbij bekijken, ook zijn de ontwikkelaars aanwezig om over de ins en outs van het project te vertellen.

Vooruitstrevend

Met 6.150 panelen is Drijvend Zonnepark Lingewaard het grootste drijvende zonnepark van het vasteland van Europa. Het zonnepark wekt jaarlijks groene stroom op voor ruim 600 huishoudens. Drijvend Zonnepark Lingewaard is een uniek en vooruitstrevend project, niet alleen door zijn omvang, maar ook omdat het een burgerinitiatief is. Coöperatie Lingewaard Energie heeft het park ontwikkeld en verzorgt de exploitatie.

Voordelen

Drijvend Zonnepark Lingewaard is aangelegd op een gietwaterbassin in tuinbouwgebied Next Garden in Bemmel. De voordelen van het project zijn groot. Niet alleen is sprake van dubbel ruimtegebruik, ook de opbrengst van zonnepanelen op water is groter dan op land. Doordat de zonnepanelen op koud water drijven, vindt verkoeling plaats aan de onderzijde, waardoor de panelen meer opbrengst opleveren. Ook voor de tuinders die het water gebruiken is het voordelig. De zonnepanelen dekken een groot gedeelte van het water af. Hierdoor vindt minder zoninstraling plaats, verdampt minder water en blijft het water schoner, omdat er minder algen in groeien.

Crowdfunding

Wat dit project verder bijzonder maakt is dat het tot stand is gekomen via crowdfunding. Inwoners van Lingewaard hebben mee geïnvesteerd in de ontwikkeling van het zonnepark. Dit project vormt verder een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de missie om tot een energieneutrale gemeente Lingewaard te komen.

Eerder interviewden wij Peter Siekman, een van de initiatiefnemers van het Drijvend Zonnepark Lingewaard. Bekijk de video hier.