Nijmegen: open dag windpark

Hoe werkt een windmolen? En, hoe ziet zo’n ding er van binnen eigenlijk uit en wat zie je als je bovenop de windmolen staat? Ontdek het lekker zelf bij Windpark Nijmegen-Betuwe tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op zondag 6 oktober gaan de poorten aan De Grift open; op de plek waar ook het eerste Nijmeegse zonnepark van en voor burgers komt.

Windmolens

In het windpark staat vier windmolens, die je deze dag van alle kanten kunt bekijken. Een windgids neemt je mee in een rondleiding over het park, dat in 2016 is gebouwd. Hier wordt duurzame energie opgewekt voor ruim 7.000 huishoudens. Je kunt de molens niet alleen van buiten zien. Ook mag je deze dag een kijkje nemen in een van de windturbines. En wie durft, mag virtueel een molen beklimmen. Het uitzicht op 100 meter hoogte is duizelingwekkend en net écht.

Zonnepanelen

In het bezoekerscentrum kun je terecht voor informatie over het Zonnepark de Grift, dat naar verwachting in 2020 op deze plek wordt gebouwd. Het zonnepark met 13.500-17.000 panelen gaat energie opwekken voor nog eens 1.250 huishoudens. Zonnepark de Grift is het eerste zonnepark in Nijmegen, dat in handen komt van burgers. Ook jij kunt meedoen. Hoe? Je ontdekt het tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Praktische info

Waar: Windpark Nijmegen-Betuwe / Energielandschap de Grift, Griftdijk 244 Nijmegen
Wanneer: Zondag 6 oktober 2019, 13-17 uur
Deelname gratis

Kijk voor meer leuke en interessante activiteiten op de website van Weekend van de Wetenschap

Europa om de hoek

In Nederland zijn veel verschillende projecten die, net als het Windpark Nijmegen Betuwe, deels worden gefinancierd met Europees geld. Tijdens het weekend van de wetenschap op 5 en 6 oktober 2019 kan iedereen in heel Nederland bij een aantal van deze projecten een kijkje nemen en zien waaraan het Europese geld wordt besteed. En wát dat oplevert. Meer weten? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl