Informatieavond Zonnepark de Grift

Het energiecircus van Burgers Geven Energie trekt dit najaar langs dorpen en pleinen in de regio. In dit rondreizend theater kom je in contact met mensen om jouw buurt om samen de energietransitie een impuls te geven.

Op donderdag 23 augustus strijken we neer op het Kelfkensbos in Nijmegen. Onder leiding van weervrouw Margot Ribberink, gaan we het hebben over de noodzaak van de energietransitie, de Nijmeegse klimaatambities, maar vooral over hoe we als burgers het voortouw kunnen nemen om zélf duurzame projecten op te zetten.

Zonnepark de Grift

Deze avond focussen we op het nieuwe project van WindpowerNijmegen, Zonnepark de Grift. Dit project van coöperatie WindpowerNijmegen krijgt steeds meer vorm. Het plan is om op de locatie van Windpark-Nijmegen-Betuwe een zonnepark met 17.000 panelen te maken. Dit komt, net als het windpark, in handen van burgers.

Energie-opgave

Voor we inzoomen op het zonnepark, kijken we eerst naar de energie-opgave waar we in Nijmegen en omgeving voor staan. Wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen licht de lokale klimaat- en energieplannen toe. Daarna onderzoeken we wat nodig is om deze ambities waar te maken en hoe burgers kunnen bijdragen. Dat doen we met behulp van de Energietafel, een innovatieve methode van Burgers Geven Energie, die het effect van duurzame energie in je omgeving laat zien. We bekijken wat we tot nu toe als burgers samen hebben gerealiseerd in kWh, met Windpark Nijmegen-Betuwe en Drijvend Zonnepark Lingewaard als voorbeeld.

Aanpak zonproject

Daarna nemen we de plannen voor Zonnepark de Grift onder de loep. Leden van WindpowerNijmegen vertellen over de rol van de coöperatie. Ook hoor je meer over de techniek van cablepooling (combinatie wind- en zonne-energie), de ideeën voor financiering en burgerparticipatie. Hierbij is volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Bekendmaking winnaar windmolenbeklimming

Aan het einde van de avond maken we de winnaar bekend van de verloting van een windmolenbeklimming onder nieuwe leden van WindpowerNijmegen. Wie weet ben jij de gelukkige en geniet je binnenkort van het uitzicht over Nijmegen en omgeving, vanaf een turbine in Windpark Nijmegen-Betuwe.

Ons eigen bier

Brouwerij Oersoep zorgt voor een smakelijke afsluiting. Deze Nijmeegse brouwer heeft speciaal voor ons een bier gemaakt dat je deze avond kunt proeven.

Praktische info

Wat: Informatie-avond Zonnepark de Grift
Wanneer: donderdag 23 augustus, 20-22 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar: tent Burgers Geven Energie, Kelfkensbos, Nijmegen (naast het Valkhofmuseum)
Wie: voor iedereen met belangstelling voor duurzame energie en burgerparticipatie
Contact: info@burgersgevenenergie.nl
Deelname gratis – Aanmelden niet nodig

NB: drankjes tijdens de borrel zijn voor eigen rekening, tegen contante betaling.