Einsteinweek: Hoe gaan technologie en innovatie ons klimaat redden?

De provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en gemeente Arnhem organiseren voor de 2e keer de Gelderse Einsteinweek. De Einsteinweek is van 18 – 22 februari 2019 op locaties in Arnhem en Nijmegen.

Maurits Groen (oprichter van WakaWaka) vertelt hoe technologie en innovatie ons klimaat gaan redden.

Duurzaamheid in de genen

Het lijkt erop dat duurzaamheid bij Maurits Groen (1953) in zijn genen zit. Toen hij als achtjarige hoorde dat we papier kunnen recyclen, ging hij direct deur-aan- deur oude kranten ophalen. Tijdens zijn studie politicologie raakte hij verder bevlogen over milieu- en ontwikkelingsproblematiek, die naar zijn mening onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maurits Groen was hoofdredacteur van het magazine van Milieudefensie, werkte mee aan radio en televisieprogramma’s over natuur en milieu, schreef enkele boeken, en richtte in 1982 adviesbureau Maurits Groen Milieu en Communicatie op. In 2006 haalde hij Al Gore naar Nederland met diens boek en film An Inconvenient Truth.

WakaWaka

In 2011 richtte hij een drietal bedrijven op. WakaWaka, de bekendste, richtte hij op samen met Camille van Gestel. WakaWaka produceert super efficiënte solar LED-lampen en opladers (mobiele telefoons, USB-radio’s, tablets et cetera) en mini solar home systems. WakaWaka’s worden ingezet voor noodhulp in crisisgebieden, maar is vooral bedoeld voor de off-grid markt: de 1,2 miljard mensen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. WakaWaka maakt duurzame en schone verlichting bereikbaar en betaalbaar voor mensen die minder dan $ 2 per dag verdienen. WakaWaka heeft inmiddels meer dan een miljoen mensen in meer dan 40 landen voorzien van licht en/of elektriciteit.

Neem bij vragen contact op met provincieloket@gelderland.nl

De Gelderse Einsteinweek is een initiatief van provincie Gelderland, Power2Nijmegen en Energie Made in Arnhem.