Het Gelderlanders Nieuwscafé vindt op 17 september 2019 plaats in het Energiecircus Nijmegen

Op dinsdag 17 september vindt het Gelderlander Nieuwscafé plaats in Energiecircus Nijmegen op Plein 1944. Het onderwerp van dit nieuwscafe is: Hoe betrek je burgers bij de energieveranderingen? Journalist Rob Jaspers gaat onder andere in gesprek met bouwers, energiedeskundigen, projectleiders en burgers van duurzame energieprojecten uit de regio.

In het Nieuwscafé praat Rob Jaspers met een reeks gasten onder meer over de route naar aardgasloze wijken. Wat kunnen de burgers en bewonersgroepen zelf doen, wat is de inzet van woningcorporaties en welke stappen zet de gemeente de komende tijd? Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwe energiebronnen?

Nijmegen energieneutraal?

Jaspers interviewt bouwdeskundigen zoals de Bottendaalse aannemer Jan van de Veerdonk en renovatiedeskundige Esther Schenkelaars over het oprukken van vele nieuwe energietechnieken, de mogelijkheden om huizen beter te isoleren en zo zelfs uit te komen bij energieneutrale huizen. Met Pieternel Blankenstein, projectleider Aardgasvrij Nijmegen, gaat Jaspers in gesprek over hoe de gemeente wijkbewoners betrekt bij alle energieveranderingen? Omarmt de gemeente ook buurtinitiatieven echt en op welke wijze dan?  Dico van Verseveld, projectleider duurzaamheid bij woningcorporatie Woonwaarts, geeft aan hoe zijn woonorganisatie werkt aan het gasloos maken van Hengstdal. Hij zal ook enkele proefprojecten belichten.

Van tegenstander naar voorstander van windmolens

Jaspers staat niet alleen stil bij de kansen voor duurzame energie, maar ook bij de bedreigingen. Windmolens zijn bijvoorbeeld een kans, maar soms zien mensen ze ook als hinder. Hoe ga je dan om met weerstand in de omgeving. Jaspers praat hier onder andere over met Pim de Ridder directeur van het Windpark Nijmegen-Betuwe, een burgerinitiatief dat erin slaagde van tegenstanders voorstanders te maken. Dia Vennis was zo’n tegenstander, maar is nu een fan en ze legt  in het Nieuwscafé uit waarom. Rond het windpark komt nu zelfs ook een groot zonnepark, wederom een burgerinitiatief.

De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer (Milieu en Energie) schetst de inzet van de provincie op energiegebied. Boer Joris Gieling vertelt hoe hij in Oud-Dijk landbouw wil combineren met duurzame energieopwekking voor buurtprojecten in de omgeving.

Deze speciale editie van het Nieuwscafé in het Energiecircus van Burgers Geven Energie is op Plein 1944, dinsdag 17 september van 17.30 tot 19.00 uur. De toegang is voor iedereen vrij.