Energiecircus Burgers Geven Energie

Het energiecircus van Burgers Geven Energie komt naar Nijmegen. Van zondag 15 tot en met dinsdag 17 september vindt op Plein 1944 een 3-daags evenement plaats, dat volledig in het teken staat van duurzame energie. Kernvraag is: hoe zorgen we samen voor een eigen duurzame energievoorziening voor Nijmegen en omgeving? Kom ook en ontdek wat jij, samen met stadgenoten, kunt doen voor een groenere wereld.

In een afwisselend programma komen veel onderwerpen aan bod voor verschillende doelgroepen. Er zijn lezingen, presentaties, workshops, een quiz en een prijsvraag. Ook is er een speciale editie van het Gelderlander Nieuwscafé.

Voorlopig programma Energiecircus Nijmegen

Zondag 15 september – Publieksdag, vrije inloop van 12-22 uur

Iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwerp is welkom. Meer weten over het plan van
burgers om een eigen zonnepark te bouwen bij de Grift en hoe jij mee kunt doen? Benieuwd hoe omwonenden van Windpark Nijmegen-Betuwe naar de molens kijken nu ze er staan? Of wil je zelf een kijkje nemen bij de windreuzen? Het kan allemaal deze dag.

Ook kun je meedoen aan een (fake)nieuwsquiz. Aan de energietafel ontdek je wat nodig is om heel Nijmegen van eigen groene stroom te voorzien. Voor kinderen is er een leuk en leerzaam programma, met workshops, video(game)s, virtual reality en meer.

Foto van energietafel in het Energiecircus

Met de energietafel kan berekend worden hoeveel duurzame energie Nijmegen nodig heeft

Prijsvraag: Doe een uitvinding

Alle bezoekers aan het energiecircus in Nijmegen worden uitgedaagd om een uitvinding te doen die er nog niet is, en die Nijmegen kan helpen op weg naar een eigen duurzame energievoorziening. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 17 september bij een speciale editie van het Gelderlander Nieuwscafé.

Maandag 16 september- Inspiratiedag professionals en coöperaties (op uitnodiging)

Maandag 16 september is er een speciaal programma voor professionals en energiecoöperaties uit de regio Arnhem-Nijmegen. Ben jij actief in de wereld van nieuwe energie en innovatie en/of ben je betrokken bij een lokaal energie-initiatief in de regio en wil je een uitnodiging ontvangen? Mail naar info@burgersgevenenergie.nl.

Dinsdag 17 september – Gelderlander Nieuwscafé Special, 17.30-19 uur (vrij toegang)

Tijdens een speciale editie van het Gelderlander Nieuwscafé Special vertellen gasten over kansen en bedreigingen voor duurzame energie in Nijmegen en omgeving. Hoe zorgen we dat we de klimaatdoelen die in Europa en het Klimaatakkoord zijn gesteld halen? Hoe gaan we om met weerstand rondom windmolens en zonneparken? Welke nieuwe technieken komen er aan? Hoe zorg je als gemeente voor duidelijke communicatie en betrokkenheid van inwoners? Gespreksleider is journalist Rob Jaspers.

Burgers Geven Energie

Het energiecircus is een initiatief van Burgers Geven Energie, het platform voor burgers die willen bijdragen aan een verandering in ons energiegebruik. We moeten van het gas en de kolencentrales af en richten ons meer op duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Verspreid over de regio zijn groepen burgers bezig om duurzame energieprojecten te realiseren. In 2023 leveren zij, met hun projecten, stroom aan de 17 gemeenten in Zuid-Gelderland. Zo kunnen gemeenten de straatlantaarns laten branden met stroom opgewekt door burgers.

Bij Burgers Geven Energie zijn coöperaties welkom, gemeenten, professionals en vooral betrokken burgers die zelf initiatief willen nemen of een bestaand initiatief willen steunen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief via het formulier rechts op deze pagina.

Wil je zelf een initiatief starten en/of jouw initiatief aanmelden? Stuur dan een mail naar info@burgersgevenenergie.nl.