Duurzaamheids-café Nijmegen: Voor altijd een groene stad

Oslo neemt in 2019 het stokje van Nijmegen over. Maar European Green Capital ben je toch voor het leven? Het Duurzaamheidscafé blikt terug op wat goed ging, wat beter kon en kijkt vooruit: hoe gaat Nijmegen haar groene doelen borgen, uitdragen en zorgen dat iedereen in Nijmegen er plezier van heeft?

Het afgelopen jaar is veel gebeurd. Nijmegen heeft zich als Groene hoofdstad van Europa internationaal op de kaart gezet. Vele delegaties zijn op bezoek geweest, waardoor Nijmegen heeft kunnen laten zien waarom  de stad deze titel heeft verdiend. Ook was er kritiek. Het zou te veel ‘een feest voor de bobo’s’ zijn geweest. Begrijpelijk, als inwoners zelf niet het gevoel hebben dat ze er iets aan gehad hebben. Toch zijn er ook veel positieve geluiden van inwoners.

Er zijn ruim veertig Challenges neergezet. Sommigen waren heel succesvol en kunnen in 2019 opnieuw van start. Denk bijvoorbeeld aan de Challenge ‘Nijmegen raapt het in één keer op’, met z’n allen een dag minimaal één stuk zwerfafval opruimen of de ‘appeltaartgesprekken’ waarmee inwoners besparingstips krijgen. Andere zijn minder goed gelukt, maar ook daar is veel van geleerd. Tijdens de avond zie je de nodige resultaten.

Het begin van meer?

Het is misschien ook niet realistisch om te denken dat je in een jaar tijd iedereen enthousiast krijgt. De focus zal vanaf nu dus vooral liggen op ‘Wat is de behoefte van mensen in de wijk?’, ‘Op welke manier kan iedereen een duurzame stap zetten?’, ‘Wat levert het hen op?’

Tijdens deze avond komen ondernemers, inwoners en bestuurders aan het woord over afgelopen jaar en de toekomst van Nijmegen als Green Capital. Je ziet filmpjes, de circulaire keten wordt overhandigd, een heuse ‘Ark van het nieuwste verbond’ is te bezichtigen en de challenges presenteren zich. Kortom een avond die je niet mag missen, zeker niet als je betrokken bent geweest of wilt worden bij het vervolg van Green Capital Nijmegen.

Muzikale omlijsting

Piepschuim zorgt deze avond voor de muzikale verwennerij (Liedjes, die muzikaal zeer variëren en vaak mooi van taal zijn, aldus Trouw). De avond wordt in goede banen geleid door Dirk Wim in ’t Hof en Bert Lagerweij, beiden nauw betrokken bij de Green Capital challenges.

Groene Prijsvraag

Het hele jaar door konden inwoners van Nijmegen e.o. meespelen met De Groene Prijsvraag. Iedereen die heeft meegespeeld maakt deze avond kans op de hoofdprijzen: onder andere de elektrische scooter of drie maanden gratis rondrijden in een BMIi3. Onder de aanwezigen wordt ook o.a. een NEC shirt met handtekeningen verloot.

Praktische info

Datum : dinsdag 18 december 2018
Tijd : 20.00 – 22.00 uur
Locatie : Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
Entreeprijs : Gratis kaarten te verkrijgen via deze link