Hoe eigen energie opwekken?

“Geen gas meer uit de Groningse bodem!” Deze aankondiging van Wiebes van begin maart sloeg in als een bom. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waarmee je zelf een steentje bij kunt dragen aan een duurzame toekomst. Dit Duurzaamheidscafé praten we samen met elkaar en experts over de vraag: wat kan ik zelf doen aan duurzame energieopwekking?

Deze avond vragen Pepijn Sluiter, directeur Architectuurcentrum Nijmegen en Lianne Polinder, ontwerper bij Design Innovation Group, zich af wat esthetiek ons waard is in de huidige energietransitie. Hoe zorg je ervoor dat zonnepanelen de aanblik van stad en landschap verfraaien?

Rob Jetten, Tweede Kamerlid voor D66, geeft deze avond een inleiding op het thema. Hij is expert op het gebied van lokale energie opwekking en maakt zich namens zijn partij hard om Nederlandse huur- en koopwoningen van het gas af te krijgen. Hier hoort onder andere het stimuleren van eigen energieopwekking bij. Hoe zien de plannen van D66 eruit, en welke rol speelt de nieuwe salderingsregeling in het verduurzamen van de Nederlandse huishoudens?

Na de inleiding en het debat volgt er nadere informatie over de Green Capital Challenges rondom het thema ‘Energieopwekking’. We sluiten hierna af met de bekendmaking van de prijswinnaars van de derde ronde van De Groene Prijsvraag.

Zelf doen
Tijdens het tweede deel van de avond (van 21:30u – 22:00u) krijg je de mogelijkheid om meer informatie te verschaffen over duurzame energieopwekking. Anderen horen praten over de toekomst is natuurlijk mooi, maar wat kun je zelf doen?

We delen ons op in vier groepen met elk een eigen onderwerp. Toegespitst op deze deelthema’s denken we samen na over eigen, lokale initiatieven. Denk bijvoorbeeld na over het opzetten van projecten binnen jouw postcoderoos, over zonnepanelen op je eigen dak, wat je als huurder kan doen om je huishouden te verduurzamen of hoe je zelf kunt investeren in de opwekking van duurzame energie.

Voor iedereen
We worden deze avond muzikaal ontvangen door Back to Hank. Quirijn Lokker is de voorzitter van de avond en leidt het gesprek in goede banen.

Mét of zonder een geschikt dak, koper of huurder of puur geïnteresseerd in investeren in duurzame opwek: voor iedereen biedt deze avond een rijke bron aan informatie en inspiratie. Na afloop is er natuurlijk de mogelijkheid om samen na te praten,

Toegang gratis. Bestel hier je ticket.