Met een startbijeenkomst op 3 april 2019 zijn de eerste stappen gezet op weg naar een Energiepark voor Oud-Dijk Zuid bij Zevenaar. Samen met mensen uit de buurt zijn ideeën verzameld om een eigen energiepark te realiseren. Op donderdag 23 mei a.s. is de volgende bijeenkomst gepland. Iedereen uit de buurt is welkom om samen met buurtgenoten mee te denken over het plan om een eigen duurzame energievoorziening voor Oud-Dijk Zuid te realiseren. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

Technieken in beeld met de energietafel

De organisatoren hebben hun huiswerk gedaan. In deze tweede bijeenkomst gaan we dieper in op de vragen, die we uit de startbijeenkomst hebben meegenomen. Met de interactieve energietafel van Burgers Geven Energie zoomen we verder in op de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken in en voor Oud-Dijk Zuid. Wat is nodig om iedereen in het gebied van groene stroom te voorzien? Wat leveren twee of drie windmolens op, alleen of in combinatie met zonne-energie? Wat is het effect van zonnepanelen op daken bij 7Poort? Met de energietafel krijg je een beeld van de mogelijkheden en de gevolgen.

Medewerkers van gemeente Zevenaar en Montferland zijn erbij om ons te vertellen wat past in het lokale beleid van hun gemeente.

Beste voor de buurt

Ook zetten we de speurtocht naar de mogelijkheden voor burgerparticipatie in Energiepark Oud-Dijk Zuid voort. Ineke de Jong (stichting Wiek-II) schetst de mogelijke vormen van participatie, aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ineke is betrokken bij diverse lokale energie-initiatieven in de regio Arnhem-Nijmegen, waaronder WindpowerNijmegen. Deze coöperatie bouwde in 2016 het eerste burgerwindpark in Gelderland en werkt nu aan Zonnepark de Grift dat volledig in handen komt van burgers. Een ander voorbeeld is het Traais Energie Collectief: een initiatief van inwoners uit Terheijden om hun dorp energieneutraal te maken. Aan de hand van de voorbeelden praten we met elkaar over de beste opties voor Oud Dijk Zuid.

Schetsen van het landschap

Ons landschap verandert door de komst van wind- en zonne-energie en andere duurzame energievormen. Hoe zorgen we dat het energiepark in Oud-Dijk Zuid – in welke vorm dan ook – past in het Liemers landschap? Samen met landschapsarchitect Jan Heersche zoeken we naar de puzzelstukken om een ontwerp te maken voor het energiepark, dat aansluit bij omgeving, de huidige situatie en de historie van het gebied.

Tijdens de afsluitende borrel kun je met de Windviewer zien hoe het energiepark, met een of meer windmolens, er vanaf jouw huis uitziet.

De bijeenkomst vindt plaats bij Partycentrum Plok in Didam.

Meld je aan via het formulier:

Oeps! We konden je formulier niet vinden.