Zonnewijzer

Gemeente Berg en Dal wil in 2050 energieneutraal zijn. De gemeente zet in op het besparen van energie en het opwekken van zonne-energie op daken. Zonder grootschalige opwekking van duurzame energie is dit klimaatdoel echter kansloos.

Een Groesbeekse boer heeft initiatief genomen voor zonnepanelen op vijf hectare van zijn grond langs de Wylerbaan, tevens thuisplek van dorpsbrouwerij D’n Drul. Om omwonenden bij zijn duurzame plan te betrekken zocht hij contact met ontwikkelstichting Wiek-II. Inmiddels hebben de gemeente, de grondeigenaar en Wiek-II  de eerste verkennende gesprekken gevoerd. Hoe liggen de kansen in de gemeente?

Liever zonnepanelen dan windmolens in Groesbeek

In 2018 ging de gemeente met inwoners van Groesbeek in gesprek over opwek op grotere schaal. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat voor de meeste mensen windenergie geen optie is. De deur naar zonne-energie staat gelukkig in veel gevallen wel -voorzichtig- open. Bewoners vinden een goede landschappelijke inpassing, met aandacht voor de natuur, gezondheid én toerisme een vereiste.

Energievisie Berg en Dal

Na deze gesprekken heeft de gemeente een energievisie opgesteld. De visie laat zien op welke plekken de opwek van duurzame energie kansrijk is. De locatie langs de Wylerbaan is er één van. Voor we stappen kunnen zetten is het aan de gemeenteraad om de visie vast te stellen. Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober stond dit punt op de agenda, maar is besloten de behandeling van de energievisie uit te stellen, om de voorbereiding meer tijd te geven. Wordt vervolgd dus.

Burgers Geven Energie sprak vorig jaar al uitgebreid met duurzaamheidswethouder Nelson Verheul over zijn ambities in de gemeente Berg en Dal.

5 thoughts on “Zonnepanelen naast Wylerbaan in Groesbeek”

 1. A. Sonneville schreef:

  Daar moeten we niet blij mee zijn. Hier is sprake van horizonvervuiling. Vijf ha landbouwgrond of natuur is veel beter dan vijf ha met die lelijke platen. Laat die boer maar gewoon bomen en struiken planten!

 2. Burgers Geven Energie schreef:

  Beste heer/mevrouw Sonneville,

  het zonnepark wordt, net als andere projecten waar wij aan (mee)werken, in nauw overleg met de buurt ontworpen. Een goede inpassing in het landschap, met aandacht voor biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Bijvoorbeeld door het planten van hagen en struiken, maar ook door gebruik van kruidenrijke mengsels, die insecten en vlinders aantrekken. Ook kijken we met omwonenden of het park meer functies kan krijgen. Een mooi voorbeeld van deze aanpak is zonnepark De Kwekerij in Hengelo, waar duurzaamheid en natuur hand in hand gaan.

 3. Marc schreef:

  Ik woon er net langs op de wylerbaan maar had er nog niks van gehoord laat staan dat er overleg is geweest, boeren die 5 hectare zonnepanelen op hun land willen zijn geen echte boeren, als je boer bent wil je dat niet op je land, er is genoeg plek om ze op daken van schuren of huizen te leggen

 4. Burgers Geven Energie schreef:

  Dank je, we gaan ons best doen om er samen met de inwoners van Berg en Dal iets moois van te maken, dat past in het landschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *