Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons een e-mail.
OVER BUREN VAN BLIEK, HET PROJECT
Wat is Buren van Bliek?
De Buren van Bliek is een coöperatief energiebedrijf dat elektriciteit gaat leveren aan de bewoners en andere gebruikers in Hart van de Waalsprong. Met Bliek bouwen we aan een nieuwe energievoorziening, die past bij een nieuwe wijk.
Inwoners en bedrijven in Hart van de Waalsprong kunnen vanaf 1 oktober 2022 een contract afsluiten en elektriciteit afnemen van Buren van Bliek. De stroom komt voor een belangrijk deel van de 1200 zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek, dat in het najaar van 2022 wordt gebouwd. In totaal kunnen 150 woningen in de buurt via het zonnedak van stroom worden voorzien. Op dagen dat de zon niet schijnt, of als meer stroom nodig is, kopen we dit in via andere lokale duurzame bronnen. In 2023 wordt een buurtbatterij in de wijk geplaatst. Hier kan op zonnige dagen het teveel aan energie worden opgeslagen. Zo zijn gebruikers altijd verzekerd van lokaal opgewekte, duurzame elektriciteit in hun huizen en bedrijven. Daarnaast werken we aan slimme technologie, waarmee het verbruik van de bewoners kan worden gevolgd. Op deze manier kan de eigen lokaal opgewekte energie steeds slimmer worden ingezet. De gebruikers bepalen zo straks zelf of en hoeveel stroom ze nodig hebben, om hun lampen te laten branden, hun mobiel op te laden of om een wasje te draaien. Op elk moment van de dag. Daarmee besparen de Buren van Bliek geld en energie.
Overgangsfase 1 oktober 2022 tot 1 januari 2023
In het najaar van 2022 wordt het zonnedak op het parkeerhuis in Hart van de Waalsprong gebouwd. Uiterlijk vanaf 1 januari 2023 kan de stroom die op het zonnedak wordt opgewekt, naar de huizen in de wijk. Sluit je voor die tijd een contract af bij Buren van Bliek, dan geldt een overgangsregeling. Je kunt dan tijdelijk duurzame stroom van Nederlandse bodem ontvangen via het energiebedrijf Hezelaer Energy, waar we mee samenwerken. Dit geldt tot het zonnedak op parkeerhuis Bliek stroom kan leveren (uiterlijk 1 januari 2023).
In de overgangsfase (van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2023) betaal je bij Buren van Bliek (via Hezelaer) een flexibele prijs voor de elektriciteit. De prijs is afhankelijk van de prijzen op de Europese energiemarkt, net als bij alle andere Nederlandse energiebedrijven . Vanaf het moment dat het zonnedak op Bliek energie gaat opwekken, wordt je contract automatisch omgezet. Je energierekening bestaat dan (naast beheerskosten) uit een vaste prijs voor zonnestroom en een flexibele prijs voor de energie die eventueel extra nodig is.
De voorwaarden voor een contract met Hezelaer Energy, in de overgangsperiode tot 1 januari 2023, vind je via deze link. Een actueel overzicht van de energietarieven vind je in het online kenniscentrum van Hezelaer Energy (klik op actuele tarieven) .
Hoe de energieprijs bij Buren van Bliek is opgebouwd vanaf het moment dat het zonnedak stroom opwekt, zie je in onderstaand rekenvoorbeeld.

Wie zijn de initiatiefnemers van Buren van Bliek?
Buren van Bliek is een initiatief van Wiek-II. Wiek-II ontwikkelt duurzame energieprojecten in de regio Nijmegen, vanuit de overtuiging dat de energietransitie alleen kan slagen als burgers, bedrijven en overheid samenwerken. Wiek-II vindt dat burgers zeggenschap moeten hebben over de plek waar en de manier waarop duurzame energie wordt opgewekt: met wind, zon, water en/of andere bronnen. Wiek-II is betrokken bij veel burgerinitiatieven in de regio en heeft eerder met succes het coöperatieve Windpark Nijmegen-Betuwe en Zonnepark de Grift in Nijmegen ontwikkeld in samenwerking met Energiecoöperatie WPN. Meer informatie over de projecten van Wiek-II vind je op www.burgersgevenenergie.nl.
Samenwerking Hezelaer Energy
Buren van Bliek werkt samen met energiebedrijf Hezelaer Energy. Dit bedrijf heeft de vergunningen die nodig zijn om elektriciteit in Nederland te kunnen leveren. Voor Buren van Bliek is de afspraak dat Hezelaer Energy extra energie voor de wijk levert, op momenten dat het zonnedak op het parkeerhuis onvoldoende elektriciteit opwekt om aan de vraag te voldoen. Ook verzorgt Hezelaer Energy de backoffice voor Buren van Bliek.
Voor wie is Buren van Bliek bedoeld?
Buren van Bliek is voor de (nieuwe) inwoners van Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Iedereen in de wijk kan meedoen, tot een maximum van 150 huishoudens. Dit is het aantal woningen dat we van elektriciteit kunnen voorzien met de stroom die we opwekken met de zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek. Het aanbod geldt voor huiseigenaren en voor huurders.
Hoe en wanneer kan ik meedoen met Buren van Bliek?
Stap 1 – Energiecontract met Buren van Bliek
De eerste stap is de afname van elektriciteit. Dat kan vanaf 1 oktober 2022, door een elektriciteitscontract met Buren van Bliek te sluiten. De stroom wekken we op met 1200 zonnepalen op het dak van het parkeerhuis. Op dagen dat de zon niet schijnt, of als meer stroom nodig is, kopen we dit in via andere lokale duurzame bronnen. Zo zijn gebruikers altijd verzekerd van lokaal opgewekte, duurzame elektriciteit in hun huizen en bedrijven.
Voor de stroom van het zonnedak betaal je een vaste prijs, de energiemarkt bepaalt de rest van de prijs. Buren van Bliek werkt samen met energiebedrijf Hezelaer Energy. Dit bedrijf heeft de vergunningen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die nodig zijn om stroom te leveren. Daaronder vallen ook dagelijkse werkzaamheden als administratie, facturatie en het bemannen van de storingsdienst en helpdesk. Voor Buren van Bliek is de afspraak dat Hezelaer Energy extra energie voor de wijk levert, op momenten dat het zonnedak op het parkeerhuis onvoldoende elektriciteit opwekt om aan de vraag te voldoen.
In 2023 wordt een buurtbatterij in de wijk geplaatst. Hier kan op zonnige dagen het teveel aan energie worden opgeslagen. Buren van Bliek bekostigt de batterij en brengt dit onder in de coöperatieve onderneming. De investering in de batterij en het huren van de plek waar deze komt te staan maakt deel uit van de businesscase van Buren van Bliek. De batterij gaat daardoor niet leiden tot een verhoging van de stroomprijs. We hebben een ontwerp met een batterij van 850 kWh. Hoe meer energie we van het dak kunnen gebruiken hoe stabieler de prijs wordt, omdat voor dit deel een vaste prijs geldt.
Stap 2 – Samen eigenaar van Buren van Bliek
Buurtgenoten kunnen samen eigenaar worden van het zonnedak. Dat is nu nog eigendom van ontwikkelaar Wiek-II. Eigenaar worden kan door samen in het zonnedak te investeren. Als eigenaar bepaal je samen de prijs voor de (zonne)stroom en ben je onafhankelijk van de grote energiebedrijven. Dat dit werkt blijkt wel uit het grote aantal energie-initiatieven die al in Nederland bestaan. Op de landelijke website hieropgewekt.nl vind je hierover veel informatie. Hoe dit eigenaarschap vorm krijgt regelen we binnen een wijkcoöperatie, die we in 2023 oprichten. Het mee-investeren staat los van het afnemen van stroom van Buren van Bliek.
Stap 3 – Slimst : slimme technologie
Daarnaast werken we aan slimme technologie, waarmee het verbruik van de bewoners kan worden gevolgd. Op deze manier kan de eigen lokaal opgewekte energie steeds slimmer worden ingezet. De gebruikers bepalen zo straks zelf of en hoeveel stroom ze nodig hebben, om hun lampen te laten branden, hun mobiel op te laden of om een wasje te draaien. Op elk moment van de dag. Daarmee besparen de Buren van Bliek geld en energie.
Wil je een aanbod ontvangen? Stuur ons een e-mail. Binnen 5 werkdagen ontvang je een aanbod in je mailbox.
Ik heb zonnepanelen op mijn huis; wat is het voordeel om toch mee te doen met Buren van Bliek?
Ook als je zelf al zonnepanelen op je dak hebt, is meedoen aan Buren van Bliek interessant. Het idee is om (in 2023) een wijkbatterij aan te leggen. Hierin slaan we op zonnige dagen het teveel aan opgewekte stroom van het zonnedak op. Deze energie bewaren we voor momenten dat de wijk stroom nodig heeft. Een andere mogelijkheid is om het – tegen een gunstige prijs – op de energiemarkt verkopen. Als Buren van Bliek bepaal je samen de prijs die je hiervoor vraagt. Zo houd je regie over je eigen energie(rekening). Los daarvan help je met je deelname aan Buren van Bliek de lokale energietransitie een stap verder.
De stroom die je opwekt met zonnepanelen op je eigen dak en die je niet zelf gebruikt kun je terug leveren zolang de salderingsregeling geldt. De stroom die je terug levert wordt automatisch verrekend via je energierekening. Zodra (of voordat) de salderingsregeling afloopt, gaan we samen met de leden van de Buren van Bliek op zoek naar een interessant alternatief, dat past bij de wijk. Het idee is om alle opwekte energie binnen de wijk te houden.
Waarom zou ik meedoen met Buren van Bliek, wat is het voordeel?
Er zijn veel redenen om mee te doen aan Buren van Bliek. We hebben ze voor je op een rij gezet:
- Energie van goede afkomst: Jouw groene stroom komt rechtstreeks van het zonnedak op parkeerhuis Bliek jouw huis in. Elke dag wordt zon omgezet in energie. Per jaar zo´n 351.000 KWh, genoeg voor 150 huishoudens. Wat we niet meteen gebruiken slaan we op in een buurtbatterij. De rest kopen we in bij een duurzame bron in de buurt. Zo ben je altijd verzekerd van stroom.
- Het geeft je regie: Samen met je buren kun je eigenaar worden van het zonnedak. Als eigenaar beslis je mee over de koers van Buren van Bliek: over de energieprijs, innovatie en nieuwe kansen voor onze energievoorziening.
- Energie op het juiste moment: Je krijgt stroom met een goed gevoel: van goede afkomst, voor een goede prijs én op het goede moment. Net nu jij -als nieuwe bewoner- een nieuw stroomcontract nodig hebt. We maken het simpel om over te stappen.
- Het wordt steeds beter: De Buren van Bliek is als een ruwe diamant die nog gepolijst moet worden. Stap voor stap maken we onze energievoorziening beter. We broeden op technieken om energie aan te sturen en uit te wisselen. Door ons stroomverbruik naar onze hand te zetten worden we onafhankelijk van grote energiebedrijven en maken we de slimste energievoorziening denkbaar.
In deze animatie wordt de aanpak van Buren van Bliek uitgelegd.
Vanaf wanneer kan ik meedoen aan Buren van Bliek?
Vanaf 1 oktober 2022 kun je een energiecontract sluiten bij Buren van Bliek. Zodra jij je handtekening onder het contract hebt gezet, heb jij gegarandeerd duurzaam opgewekte elektriciteit in je nieuwe woning in Hart van de Waalsprong.
Stuur ons een e-mail als je een aanbod wilt ontvangen. Binnen 5 werkdagen ontvang je een aanbod in je mailbox.
Heb je nog een energiecontract bij een ander energiebedrijf? Geen punt, wij regelen de overstap.
Waarom een coöperatief project?
Buren van Bliek is een initiatief van Wiek-II. Wiek-II vindt dat iedereen toegang moet hebben tot betaalbare, eerlijke energie. Dat kunnen we met slimme, eigen energie voor elkaar krijgen. De stroom wekken we op met 1200 zonnepalen op het dak van parkeerhuis Bliek. Bewoners kunnen stroom afnemen van Buren van Bliek en samen eigenaar worden van het zonnedak. Deelnemers bepalen zo zelf de koers van Buren van Bliek, bijvoorbeeld wat betreft de prijs voor de energie.
Wiek-II is betrokken bij veel burgerinitiatieven in de regio en heeft eerder met succes het coöperatieve Windpark Nijmegen-Betuwe en Zonnepark de Grift in Nijmegen ontwikkeld in samenwerking met Energiecoöperatie WPN. Meer informatie over de projecten van Wiek-II vind je op www.burgersgevenenergie.nl.
Mijn woning in Hart van de Waalsprong moet nog worden gebouwd, kan ik als toekomstig wijkbewoner toch meedoen met Buren van Bliek?
Vanaf 1 oktober 2022 is het mogelijk om een energiecontract af te sluiten bij Buren van Bliek. Instappen kan ook later, mits er nog ruimte is voor nieuwe deelnemers. Houd er rekening mee dat maximaal 150 huishoudens uit Hart van de Waalsprong kunnen meedoen. Dit is het aantal woningen dat we van elektriciteit kunnen voorzien met de stroom die in de wijk is opgewekt met de zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek.
Wil je op de hoogte blijven van het project? Meld je hier aan.
HET STROOMCONTRACT
Een batterij maakt deel uit van de plannen van de Buren van Bliek. Hoe groot wordt de batterij, waar komt die in de wijk, wanneer wordt deze opgeleverd en wie betaalt dit?
De capaciteit van de batterij is 844 kWh. Het vermogen is 560 KVA (Kilo Volt Ampere). Als er een batterij bij komt kunnen we 70% van de elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnedak leveren. Met alleen het zonnedak is dat 30%
Het plan is om de batterij medio 2023 ergens in de wijk te plaatsen. Waar deze precies komt weten we op dit moment nog niet. Dit is afhankelijk van onder andere de vergunning en de plek die nodig is. Hier wordt nog aan gewerkt.
De batterij wordt gefinancierd door de Buren van Bliek. Voor deelnemers zijn hier geen extra kosten aan verbonden.
Hoe sluit ik een elektriciteitscontract af bij de Buren van Bliek?
Met ingang van 1 oktober 2022 kun je een elektriciteitscontract afsluiten bij Buren van Bliek, als je in Hart van de Waalsprong woont. Wil je een aanbod ontvangen? Stuur ons een e-mail. Binnen 5 werkdagen ontvang je een aanbod in je mailbox en kun je een contract afsluiten.
Met een elektriciteitscontract van Buren van Bliek ben je gegarandeerd van duurzame elektriciteit in je nieuwe woning. Omdat het zonnedak op het parkeerhuis nog in aanbouw is, krijg je in de beginperiode (van 1 oktober 2022 tot uiterlijk 1 januari 2023) nog geen elektriciteit uit de wijk, maar van andere duurzame bronnen in Nederland. Hiervoor werken we samen met het energiebedrijf Hezelaer Energy. Vanaf het moment dat het zonnedak op parkeerhuis Bliek energie kan opwekken, krijg je vanzelf deze stroom in je huis. Als alles volgens plan gaat, is de bouw van het zonnedak 1 november 2022 klaar en kan uiterlijk vanaf 1 januari 2023 de opgewekte energie worden geleverd aan Buren van Bliek.
In de overgangsfase (van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2023) betaal je bij Buren van Bliek een flexibele prijs voor de elektriciteit. De prijs is afhankelijk van de prijzen op de Europese energiemarkt. Vanaf het moment dat het zonnedak op Bliek energie gaat opwekken, wordt je contract automatisch omgezet. Je energierekening bestaat dan (naast beheerskosten) uit een vaste prijs voor zonnestroom en een flexibele prijs voor de energie die eventueel extra nodig is.
Waar haalt Buren van Bliek de elektriciteit vandaan?
De elektriciteit van Buren van Bliek komt uit de zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek in Hart van de Waalsprong. De 1200 zonnepanelen kunnen stroom opwekken voor 150 huishoudens per jaar. Op dagen dat de zon niet schijnt, kopen we extra duurzame elektriciteit in. Buren van Bliek heeft hiervoor afspraken gemaakt met energiebedrijf Hezelaer Energy.
Krijg ik altijd stroom bij de Buren van Bliek, ook als de zon niet schijnt?
Met een elektriciteitscontract bij Buren van Bliek ben je altijd zeker van elektriciteit in je woning. De energie komt in eerste instantie van de zonnepanelen op parkeerhuis Bliek in Hart van de Waalsprong. Op dagen dat de zon niet schijnt, wordt duurzame energie van Nederlandse bronnen ingekocht. De bedoeling is om in 2023 een wijkbatterij te plaatsen, om teveel opgewekte zonne-energie in op te slaan. Deze energie kunnen we gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt of als er meer energiebehoefte is.
Heb ik naast een energiecontract bij Buren van Bliek nog een ander energiebedrijf nodig?
Met een energiecontract bij Buren van Bliek ben je altijd zeker van elektriciteit in je huis of bedrijf. Je hebt dus geen elektriciteitscontract bij een andere energieleverancier nodig.
Ik heb een contract bij een andere energieleverancier. Kan ik overstappen op Buren van Bliek en hoe werkt dat?
Als je een elektriciteitscontract sluit bij Buren van Bliek, regelen wij de overstap voor je. Het enige dat jij hoeft te doen is het contract invullen en opsturen. De rest doen wij.
Hoe lang geldt een elektriciteitscontract met Buren van Bliek?
Op dit moment bieden energiebedrijven alleen contracten voor onbepaalde tijd af met een flexibele energieprijs. De opzegtermijn voor een energiecontract is volgens de wet maximaal 30 dagen.
Voor Buren van Bliek geldt met ingang van 1 januari 2023 een contractduur van vijf jaar. Vanaf dat moment kan elektriciteit van het zonnedak worden geleverd. De reden voor deze termijn is dat het tijd kost om het project steeds slimmer te maken. De eerste stap is elektriciteit opwekken met de zonnepanelen op parkeerhuis Bliek. Dan gaan we de samenwerking en het eigenaarschap regelen in de coöperatie Buren van Bliek en ontwikkelen we de wijkbatterij. De laatste stap is tenslotte om de opgewekte energie steeds slimmer in te zetten met nieuwe technologie. Om dit goed vorm te geven vergt tijd en samenwerking tussen de deelnemers en de initiatiefnemers van Wiek-II.
Ik wil nu nog niet meedoen; kan ik later instappen?
Vanaf 1 oktober 2022 is het mogelijk om een energiecontract af te sluiten bij Buren van Bliek. Instappen kan ook later, mits er nog ruimte is voor nieuwe deelnemers. Houd er rekening mee dat maximaal 150 huishoudens uit Hart van de Waalsprong kunnen meedoen. Dit is het aantal woningen dat we van elektriciteit kunnen voorzien met de stroom die in de wijk is opgewekt met de zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek. We adviseren om in te stappen op het moment dat je de sleutel van je huis in Hart van de Waalsprong krijgt. Dit is namelijk hét moment waarop je een energieleverancier moet kiezen en een (nieuw) energiecontract moet afsluiten.
Moet ik lid zijn van Buren van Bliek om een energiecontract af te sluiten?
Om een energiecontract af te sluiten met Buren van Bliek hoef je geen lid te zijn van Buren van Bliek. Vanaf 2023 kun je lid worden van de nog op te richten wijkcoöperatie Buren van Bliek. In deze coöperatie regelen we het eigenaarschap van het zonnedak op parkeerhuis Bliek. Dit staat los van het afnemen van stroom.