Als een melkveehouder en varkensboer de krachten bundelen is er veel mogelijk. Kijk maar naar het Gelderse buurtschap Oud-Dijk Zuid, onderdeel van de gemeente Montferland en Zevenaar. Tot nu toe vooral bekend van het gelijknamige knooppunt tussen de A12 en A18, nu roert het buurtschap zich op een ander vlak.

Twee boeren uit Oud-Dijk Zuid, Joris Gieling en Theo Holleman, namen het initiatief om met de gemeenten in gesprek te gaan over een nieuwe, duurzame bestemming voor hun landbouwgrond. Met het Energiepark Oud-Dijk Zuid willen ze energie opwekken, opslaan in waterstof en omzetten in warmte.

Wind en zon worden benut om 70 GWh energie op te wekken. Dat is energie voor 23.000 huishoudens. Ruim genoeg om alle huishoudens in de omliggende wijken en dorpen van groene stroom te voorzien. Lees hier meer over het plan voor Energiepark Oud-Dijk Zuid.

Lokaal en van burgers

Het energiepark krijgt een lokaal stempel. De opgewekte stroom blijft in de regio. Iedereen die wil, kan meedenken over het plan en de inpassing van het park in de omgeving. Ook kunnen burgers straks participeren via de coƶperatie Peperbus Energie. Zo wordt de energie lokaal en van de mensen uit de buurt. Ook jij kunt meedoen.

Denk mee: 3 april startbijeenkomst

Interesse in Energiepark Oud-Dijk Zuid? Kom naar de startbijeenkomst op woensdag 3 april 2019. Samen met mensen uit de buurt verkennen we de mogelijkheden om lokaal onze eigen duurzame energie op te wekken. Kijk hier voor het programma en meld je aan.

Technische weetjes

Energiepark met: windturbines, zonnepanelen, energieopslag en -omzetting
Totale productie (in potentie): 70 GWh/jaar
Energie voor: 23.000 lokale huishoudens en Babberichse Boeren
Organisatie: Coƶperatie Peperbus Energie i.o., Stichting Wiek-II, Burgers Geven Energie