Nu is het landschap bij Rijnwaarden nog een combinatie van kleidijken, afgravingen en steenfabrieken. Straks kan het gebied duurzame energie gaan leveren. Op en rondom de kleidijk bij het dorp Spijk is ruimte voor een nieuw energielandschap.

Wiek-II onderzoekt hier de mogelijkheden voor een energielandschap van zon, wind, water en biomassa. Met een sfeer die aansluit bij de uitstraling van de oude steenfabrieken in het gebied. Als een schoolvoorbeeld van een creatief en goed ingepast energieproject. De ruimte is beschikbaar. Bij het nieuwe natuurgebied Carvium Novum zijn mogelijkheden voor waterkracht en het gebruik van restwarmte of geothermie.

Gebiedscoöperatie

Wiek-II wil het landschap ontwikkelen samen met een gebiedscoöperatie met daarin lokale burgers en bedrijven. Direct betrokkenen kunnen zo meebeslissen en later ook financieel participeren. Het is de bedoeling dat de opgewekte energie bestemd is voor het gebied zelf. Wiek is in gesprek met grondeigenaren en de gemeente Zevenaar, ter voorbereiding op het aanvragen van de benodigde vergunningen.

Contact: Stichting Wiek-II, info@wiek-II.nl