Windmolens, een zonnepark en opslag samen op één plek. Dat zou mooi zijn! Op de Grift in Nijmegen-Noord wordt nu al met vier molens van Windpark Nijmegen-Betuwe en de ruim 11.000 panelen van Zonnepark de Grift eigen duurzame energie opgewekt. De beschikbare grond op het windpark wordt zo maximaal benut. Projectvoorbereider Wiek-II werkt de ideeën uit in het plan ‘Energielandschap De Grift’.
Wind en zon
In 2021 wordt onder de windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe Zonnepark de Grift gebouwd. De ruim 11.000 panelen kunnen jaarlijks 4,6 GWh elektriciteit produceren: genoeg om 1.475 huishoudens van duurzame energie te voorzien.
Optimaal gebruik
De door de windmolens en de zonnecentrale opgewekte stroom gaat via één kabel naar het elektriciteitsnet. Met deze cablepooling is bij de aanleg van de kabels voor het windpark is al rekening gehouden. Optimaal gebruik van middelen dus. Zon en wind vullen elkaar mooi aan. In de zomer schijnt de zon het vaakst en waait het meestal wat minder. Dan doen de zonnepanelen het meeste werk. In de winter is het andersom en zorgen vooral de windmolens voor de opwekking van duurzame energie.
Opslag van elektriciteit
Met stroom uit wind én zon wekken we soms meer energie op dan het elektriciteitsnet aankan. Dit overschot aan stroom wil je op dat moment het liefst opslaan, zodat je het op een later moment kunt gebruiken. Wiek-II verkent de mogelijkheid om dit te doen via nieuwe technieken. Een manier is power2gas: elektriciteit wordt omgezet in gas en vervolgens opgeslagen. Een andere techniek is power2heat: een overschot aan elektriciteit wordt door warmtepompen omgezet in warmte. Hiermee kan bijvoorbeeld het warmtenetwerk in Nijmegen-Noord worden bijverwarmd. Ook onderzoeken we de kansen om de energie op te slaan in een grote batterij.
Slimme energiesystemen
Om de omslag te maken naar duurzame energie moeten we er van op aan kunnen dat we altijd genoeg tot onze beschikking hebben. Innovaties als cablepooling en opslag van energie zijn daarvoor hard nodig. De match tussen vraag en aanbod kunnen we zo al verbeteren. Maar de echte oplossing ligt in het bouwen van slimme energiesystemen. Door software met algoritmes toe te voegen kun je vraag en aanbod aansturen en pieken opvangen. Geen utopie, want in Amsterdam gebeurt dit al, kijk maar eens op de website van Spectral Energy. Het bedrijf ontwikkelt onder meer energiemodellen waarin buurtgenoten samen energie opwekken en uitwisselen.
Energiehub
In Energielandschap de Grift knopen we duurzame energie en de laatste techniek aan elkaar. In 2020 maakten we drie uitzendingen over het waarom, wat en hoe van onze energiehub. Kijk aflevering 1, aflevering 2 en aflevering 3 terug.
Innovatiebijdrage
In 2019 ontving Energielandschap de Grift een innovatiebijdrage van de Rijksoverheid.
