Goed nieuws voor de Berg en Dalse coöperatie Energierijck. Deze maand vond de opening plaats van het eerste coöperatieve zonneproject in de gemeente. Meer dan 70 lokale deelnemers investeerden samen in 749 zonnepanelen, verdeeld over vier daken in de omgeving. Het dak van zwembad De Lubert in Groesbeek had de primeur. Net op tijd voor de nieuwe lente is het eerste zonnedak klaar voor gebruik.
‘Meedoen met dit zonneproject is een mooi alternatief voor het leggen van panelen op je eigen dak’, vertelt Caroline de Greeff, voorzitter van Energierijck. ‘Veel deelnemers willen graag zelf stroom opwekken, maar hebben bijvoorbeeld een dak dat te klein is, in de schaduw ligt of waarvan ze zelf geen eigenaar zijn.’ Voor de 749 panelen waren snel voldoende belangstellenden gevonden. Caroline: ‘De panelen liggen straks verspreid over vier daken in gemeente Berg en Dal. Het zonnedak op het zwembad in Groesbeek is af, daarop liggen 130 panelen. De panelen op de drie andere daken worden de komende maanden gelegd.’ Deze daken zijn de gemeentewerf in Groesbeek, dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal en biologische zuivelboerderij Groenhouten in Leuth. In totaal gaan de panelen stroom opwekken voor zo’n 70 huishoudens.
Enthousiasme
‘We zijn blij dat er veel enthousiasme is om mee te doen’, meldt Caroline. ‘We zijn nu druk bezig met de nog vol te leggen daken, dat heeft voorlopig onze prioriteit. Daarna gaan we ons zeker bezinnen op een volgend project. Dat kan weer een zonneproject zijn, maar we willen ons breed oriënteren. Andere energiebronnen sluiten we niet uit. En een project rondom energiebesparing is natuurlijk ook een mogelijkheid.’ Inwoners uit de gemeente Berg en Dal die belangstelling hebben om mee te doen óf die een dak of grond beschikbaar willen stellen kunnen zich bij Energierijck melden. Dat kan door een mail te sturen naar samen@energierijck.nl.
Postcoderoosproject
Het Berg en Dalse zonneproject valt onder de postcoderoosregeling. Deelname aan deze regeling staat alleen open voor inwoners van een bepaald postcodegebied. Deelnemers investeren samen in zonnepanelen en krijgen 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting voor de stroom die hun panelen opwekken.
Zie ook het nieuwsbericht in de Gelderlander.
Foto: Drone NijMegens