WindpowerNijmegen zoekt zon op

Leden van coöperatie WindpowerNijmegen namen 27 oktober jl. een kijkje bij twee Gelderse zonneparken om inspiratie op te doen voor het Zonnepark de Grift. De coöperatie wil dit park met 17.000 zonnepanelen in 2019 bouwen bij Windpark Nijmegen-Betuwe. Net als het windpark komt ook het zonnepark in handen van burgers. De excursie is een gezamenlijk initiatief van WindpowerNijmegen en Burgers Geven Energie.

De excursie leidde naar twee zonneparken met een heel eigen aanpak en uitstraling: Solarpark de Kwekerij in Hengelo (gemeente Bronckhorst) en Zonnepark Apeldoorn.

Solarpark de Kwekerij

Dit zonnepark onderscheidt zich wereldwijd door een natuurlijke inrichting. De Kwekerij is in 2016 aangelegd en geïnspireerd op de duurzame energietuin, die in 2012 werd ontwikkeld voor de Floriade in Venlo. Het zonnepark is omringd door bomen en struiken. Tussen de panelen groeien bloemen. Er zijn nestkasten voor insecten en vogels. Een kudde brilschapen houdt het gras kort.
De Kwekerij is dagelijks geopend voor publiek. Onder buurtbewoners is het een populaire speel- en recreatieplek. Tussen de panelen zijn wandelpaden aangelegd. Er is een uitkijktoren met uitzicht over het park en er zijn picknicktafels. Ook wordt het park gebruikt voor natuur- en milieueducatie.

Technische info
Aantal panelen: 7.000
Opbrengst: 2.140 MWh/jaar
Eigenaar: Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij
Website: nlsolarparkdekwekerij.nl

Zonnepark Apeldoorn

Zonnepark Apeldoorn is sinds april 2018 in werking. Het park bestaat uit 11.088 zonnepanelen, die samen jaarlijks ongeveer 3.600 MWh aan energie opwekken. Genoeg om circa 1.100 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het zonnepark ligt langs de snelweg A15, bij de wijk Zuidbroek.
Zonnepark Apeldoorn is ingericht als een efficiënte energiefabriek. De ruimte in het park is optimaal benut. De zonnepanelen zijn tot 4 meter hoog gebouwd en er wordt gebruik gemaakt van half solar cells. Dit type panelen is bijzonder efficiënt en heeft, ook bij minder instraling van de zon, een goede opbrengst. De resultaten van het zonnepark worden op de voet gevolgd. Deze informatie willen de initiatiefnemers gebruiken om nog meer rendement uit de zon te halen.
Zonnepark Apeldoorn is deels gerealiseerd met crowdfunding. Burgers hebben samen € 250.000 mee geïnvesteerd om het park mogelijk te maken. De rest komt van de projectpartners en de bank.

Technische info
Aantal panelen: 11.088
Opbrengst: 3.600 MWh/jaar
Eigenaar: Over Morgen en Encon Energy
Website: zonneparkapeldoorn.nl

Zonnepark de Grift

Het plan van coöperatie WindpowerNijmegen voor Zonnepark de Grift krijgt steeds meer vorm. Net als bij Windpark Nijmegen-Betuwe kunnen komt ook dit zonnepark in handen van burgers. Iedereen uit Nijmegen en omgeving kan, door lid te worden van coöperatie WindpowerNijmegen, mee-investeren en profiteren van Nijmeegse zondelen. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op zonneparkdegrift.nl.

De excursie naar de zonneparken is een gezamenlijk initiatief van WindpowerNijmegen en het platform Burgers Geven Energie

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *