Gebiedscoöperaties Druten en West Maas en Waal van start

In het land van Maas en Waal zijn onlangs twee nieuwe gebiedscoöperaties opgericht: Vitaal Druten en Vitaal West Maas en Waal. De coöperaties zien kansen om samen met grondeigenaren en inwoners aan de slag te gaan met duurzame energie voor een vitale regio. De missie van beide organisaties is om met boeren, burgers en bedrijven bij te dragen aan een vitaal en duurzaam Land van Maas en Waal.

De keuze voor de term ‘gebiedscoöperatie’ heeft te maken met de missie van de initiatieven: duurzame energieprojecten combineren met maatschappelijke projecten in en voor het gebied. Met de slogan: ‘Onze leefruimte, ons landschap en dus ook onze energie!’

Rondje langs de dorpen

De afgelopen weken hebben de coöperaties een dorpenronde gehouden om meer bekendheid aan de ideeën te geven. Voorzitters Geert van Bergen (Puiflijk) en Jan van Lent (Alphen) vertelden belangstellenden enthousiast over de plannen en doelen:
– De regie in lokale handen, samen met inwoners de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten realiseren.
– De opbrengsten terug laten vloeien naar de lokale gemeenschap én benutten voor realiseren van een vitaal platteland.
– Samen met de gemeente een gebiedsenergieplan opstellen.

Eerste leden melden zich

Alleen inwoners van de gemeente Druten en West Maas en Waal kunnen lid worden van de coöperaties. De eerste tientallen leden hebben zich al aangemeld. De coöperaties vragen een eenmalige inleg van € 100. Daarmee steun je de ontwikkeling van de coöperaties, krijg je een stem in de gebiedsontwikkeling en voorwaarden en straks de eerste mogelijkheid om financieel deel te nemen.

Op zoek naar brede vertegenwoordiging

De coöperaties zijn een initiatief vanuit ZLTO. De besturen van de coöperaties bestaan nu uit een aantal agrariërs. Het plan is de besturen op korte termijn uit te breiden met burgerleden om te zorgen voor brede vertegenwoordiging. In deze folder staan de uitgangspunten.

Meer weten of lid worden? Neem contact op via vitaaldruten@gmail.com of vitaalwestmaasenwaal@gmail.com.

2 Reacties

  1. Herman Blekman schreef:

    Is windenergie ook onderdeel van de plannen?

  2. Burgers Geven Energie schreef:

    Dag Herman, we hebben even navraag gedaan. Wind is geen onderdeel van de plannen; voor meer info kan je altijd contact opnemen met Vitaal Druten.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *