Veel interesse voor elektrische deelauto Lingewaard

In gemeente Lingewaard kan straks iedereen elektrisch rijden. Inwoner Jeroen ter Heurne en Coöperatie Lingewaard Energie hebben het initiatief genomen om elektrisch autodelen mogelijk te maken. Samen met een aantal enthousiaste medebewoners werken zij de plannen in een projectgroep verder uit.

Kosten delen

Jeroen rijdt zelf al een aantal jaren elektrisch en dit bevalt hem erg goed. In zijn omgeving krijgt hij vaak enthousiaste reacties, maar soms blijkt ook dat er nog vooroordelen zijn. Daarnaast wordt de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s vaak genoemd als nadeel. Jeroen is ervan overtuigd dat vooroordelen zullen verdwijnen wanneer mensen zelf ervaren hoe prettig elektrisch rijden is. En de hogere aanschafkosten kun je prima omzeilen door gebruik te maken van een deelauto in plaats van zelf een auto aan te schaffen. Hij vindt het een gemiste kans dat er op het gebied van elektrische deelauto’s nog geen aanbod is in Lingewaard en wil dit graag samen met de inwoners van Lingewaard realiseren.

Grote interesse voor elektrische deelauto

In juni heeft Jeroen zijn plannen aan de coöperatie toegelicht. Voordat er daadwerkelijk elektrische deelauto’s rondrijden in Lingewaard moet een aantal stappen worden gezet. De projectgroep heeft een enquête samengesteld om de behoefte aan elektrische autodelen in de gemeente Lingewaard te bepalen.

Deze enquête is gelijktijdig met de website gelanceerd op 10 oktober 2019 tijdens de dag van de duurzaamheid in Lingewaard. Inmiddels zijn al 70 reacties ontvangen. Een groot deel van de respondenten geeft aan geïnteresseerd te zijn om deel te nemen.

Uitkomsten vragenlijst

Uit de enquête komt naar voren dat er in Lingewaard drie groepen potentiële deelautogebruikers zijn. De eerste groep geeft aan dat ze een auto willen delen met een vaste groep bekenden. Daarnaast is er een groep geïnteresseerden die aangeeft zelf over een elektrische auto te beschikken en deze te willen delen met een vaste groep bekenden. De derde groep geïnteresseerden geeft aan een publieke/openbare deelauto te willen gebruiken.

Elektrische deelauto

Een aantal deelnemers is bereid om zijn of haar eigen elektrische auto te delen

Informatie-avonden met deelnemers

Begin 2020 wordt een informatieavond georganiseerd. Belangstellenden worden dan geïnformeerd over de vervolgstappen en de verschillende keuzemogelijkheden.

Betalen voor gebruik

In de verdere uitwerking moet onder meer duidelijk worden hoe deelnemers gaan betalen voor het gebruik van de deelauto. Dit is onder andere afhankelijk van de wijze waarop de auto wordt gedeeld. Een mogelijkheid is om daarbij gebruik te maken van abonnementen en/of “strippenkaarten”. Ook kan er gewerkt worden met een combinatie van kilometervergoeding en een lidmaatschap (vast bedrag per jaar), waardoor de prijs per kilometer lager kan zijn.

Geïnteresseerd?

Heb je belangstelling om mee te doen? Ga naar https://www.lingewaardenergie.nl/evdeelauto en vul de enquête in!

 

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *