10 dingen die je in Coronatijd zelf kunt doen om het klimaat te redden

Onze alledaagse dag ziet er tegenwoordig heel anders uit. Wie had dit kunnen voorspellen een paar maanden geleden? Waarschijnlijk heb jij – ik in ieder geval wel – hier en daar wat tijd over. Om te voorkomen dat jij je verveelt, heb ik een lijst met 10 dingen opgesteld die jij zelf kunt doen om het klimaat te redden. Klaar voor?

Stap over op groene stroom

Een eerste, voor de hand liggende, actie: stap over op groene stroom. Als je dit nog niet hebt, tenminste. Support geen vervuilende kolencentrales meer. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, kijk dan naar de lijst met meest duurzame energiebedrijven.

Maak je huis energiezuiniger

Een zonneboiler, goede isolatie, zonnepanelen. Allemaal manieren om de warmte in jouw huis te houden of om zelf groene energie op te wekken. Wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. Scheelt geld én is goed voor het milieu. Win-win!

Gebruik je apparaten zo efficiënt mogelijk

Heb je wel eens van de term sluipverbruik gehoord? Dit is het gebruik van elektriciteit zonder dat je daar voordeel uithaalt. Denk aan een tv of stereo die op ‘stand-by’ staat, je telefoonoplader in het stopcontact zonder telefoon eraan, je koffiemachine of je magnetron. Er zijn best wel wat apparaten in huis die ongemerkt energie slurpen. Zonde voor je energierekening, slecht voor het milieu.

Doe mee in besluitvormingsprocessen over duurzame energie in jouw gemeente

Het belang van lokaal eigenaarschap! Participeer in duurzaamheidsprojecten bij jou in de buurt. Op dit moment helaas even geen bijeenkomsten over hoe we jouw gemeente groener kunnen maken. Maar houd daarvoor deze website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Pak vaker de fiets of de trein

Dit is niks nieuws. De auto is een grote vervuiler. Woon je dichtbij je werk? Fiets! Deze dagen geen excuus meer dat het slecht weer is. Woon je wat verder weg? Pak het openbaar vervoer. Ook al doe je dit maar twee keer in de week. Je maakt een verschil, echt waar.

Werk thuis

Grote kans dat je in deze periode vooral thuis aan het werken bent. Inhakend op punt 5, als je thuis werkt, gebruik je ook geen vervoer. Heb jij de mogelijkheid om soms vanuit huis te werken? Grijp hem!

Eet meer plant en minder dier & voorkom voedselverspilling

De vleesindustrie is verantwoordelijk voor 8% van het totale waterverbruik. Vooral voor rundvlees is erg veel water nodig: per kilo rundvlees is er 15.500 liter water nodig. Dat. Is. Echt. Heel. Veel. Je hoeft vlees niet meteen totaal uit je dieet te bannen. Als iedereen een beetje mindert, scheelt het al de wereld. Ook voedselverspilling tegengaan is belangrijk. Met ‘restjes’ kun je veel lekkers maken. Of misschien kun je het delen met anderen?

Koop een duurzaam aandeel

De wereld een stukje duurzamer maken door shell duurzamer te maken. Koop voor €34 euro een mini-aandeel in shell, en help de groene-revolutie. Meer informatie? https://follow-this.org/

Doe langer met kleding, koop tweedehands en recycle

De productie van kleding draagt bij aan vervuiling van de aarde. Veel (goedkope) kleding is van minder goede kwaliteit, waardoor je het snel weer wegdoet om iets nieuws te kopen. Wanneer je bij een tweedehands winkel koopt, krijgt een kledingstuk een nieuw leven. Dit zorgt er weer voor dat een fabriek in Azië minder CO2 uitstoot.

Vermijd (korte) vliegreizen

Vliegen. Een grote boosdoener. Natuurlijk, soms kun je niet anders (op dit moment kun je helemaal niet). Maar mocht je de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld met de trein op vakantie te gaan, grijp hem! Je reis begint zodra je de trein instapt. Je komt op plekken waar je normaal niet was gekomen én je bent verantwoord bezig. Ik ben het met je eens, de treinverbindingen zijn nog niet altijd optimaal binnen Europa. Hier wordt aan gewerkt! En hoe leuk is het als je een beetje moeite hebt moeten doen om op de plek van bestemming aan te komen.

Dit waren onze tien tips. Waarmee ga jij aan de slag? Of misschien heb je nog een andere tip. Laat het ons hieronder weten in de reactie’s.


Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *