Start bouw zonnedak Bliek

Eind september is de bouw gestart van het zonnedak op parkeerhuis Bliek in het Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Op het dak komen 1.170 zonnepanelen die zo’n 150 woningen in de wijk van elektriciteit kunnen voorzien. Installateur 100%Zonnig uit Wijchen legt het zonnedak aan. De bouw duurt ongeveer een maand.

Het zonnedak wordt op een nieuwe manier gemaakt. Het bestaat uit een stalen constructie, die normaal wordt gebruikt in de kassenbouw en nu dus voor het zonnedak van de Buren van Bliek. Op een paar plaatsen in Nederland is dit eerder toegepast. De panelen worden in het stalen onderstel geschoven, in een Oost-West opstelling. Zo leveren ze de meeste energie op.

Lokale stroom

Als alles volgens plan gaat krijgen de buurtbewoners die dat willen vanaf 1 januari 2023 stroom van het zonnedak in hun nieuwe huis via het coöperatieve energiebedrijf Buren van Bliek. Tot die tijd kunnen de bewoners gebruik maken van een overgangsregeling, zodat ze vanaf het moment dat ze de sleutel van hun nieuwe huis krijgen zeker zijn van stroom.

De nieuwe buren, die zich hebben gemeld voor een elektriciteitscontract van Buren van Bliek, hebben inmiddels een aanbod gekregen. Het idee dat de wijkbewoners samen eigenaar kunnen worden van het zonnedak, als daar belangstelling voor is vanuit de buurt. Dit idee moet in de loop van het nieuwe jaar verder vorm krijgen.

Meer informatie over Buren van Bliek is hier te vinden.

Het zonnedak komt bovenop het Parkeerhuis Bliek, middenin het Hart van de Waalsprong.
Het zonnedak bestaat uit een stalen constructie, die normaal bij kassenbouw wordt gebruikt.
De bouw van het zonnedak duurt ongeveer een maand. Eerst wordt het stalen onderstel gebouwd.
Buren kunnen via het coöperatieve energiebedrijf Buren van Bliek stroom afnemen én straks ook samen eigenaar worden van de zonnepanelen.
Het bedrijf 100% Zonnig uit Wijchen bouwt het zonnedak op het parkeerhuis, in opdracht van Wiek-II. Deze Nijmeegse ontwikkelaar van coöperatieve duurzame energieprojecten ontwikkelde eerder o.a. het Windpark Nijmegen-Betuwe en Zonnepark de Grift in Nijmegen-Noord. (Op de foto: David van Duijnhoven (technisch directeur100% zonnig.)

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *