Stel: je hebt een idee. Je wil zelf duurzame energie opwekken, maar je dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Bij je buren idem dito. Misschien is de postcoderoos regeling dan iets voor jullie. Samen met buurtgenoten investeer je in een zonnedak op een school, bedrijf of zwembad in de wijk. In ruil krijg je vijftien jaar lang korting op je energiebelasting. Blijft er na verkoop van de opgewekte stroom geld over? Als eigenaar van het zonnedak beslis je samen wat hiermee gebeurt.
Hoe maak je een postcoderoos project in jouw buurt? We helpen je in 5 stappen op weg:
- Deel je plan. Praat erover met buren, vrienden, familie, op je club of het schoolplein. Wie wil mee-investeren?
- Ga op zoek naar een geschikte locatie om duurzame energie op te wekken in jouw buurt.
- Zoek (professionele) ondersteuning. Provincie en gemeenten stellen hiervoor vaak subsidie beschikbaar. Bestaande energiecoöperaties kunnen je van advies voorzien.
- Maak een concreet plan en een kostenplaatje. Wat ga je doen en hoe ga je dit financieren?
- Maak het écht/officieel. Denk daarbij aan het oprichten van een coöperatie met een bestuur, het bij elkaar brengen van leden en het laten plaatsen van de opwekinstallatie. Ook is een overeenkomst met een energiebedrijf nodig over de verkoop van de opgewekte stroom.
In verschillende gemeenten in onze regio wekken inwoners al samen energie op. En profiteren ze van belastingvoordeel. Lees de verhalen van initiatiefnemers:
Wijchen
Berg en Dal
Nijmegen
Heb je vragen of wil je hulp bij het oprichten van een postcoderoosproject in onze regio? Stuur ons dan een mail via info@burgersgevenenergie.nl