Opening zonnedak Noviostroom bij Nijmegen Atletiek

Op vrijdag 27 september klonk het startschot voor een zonnedak bij Nijmegen Atletiek, een initiatief van de wijkcoöperatie Noviostroom. Het dak van het clubhuis levert stroom aan twaalf huishoudens en de atletiekvereniging. Een project dat ooit begon op een verjaardagsfeestje is feestelijk afgerond.

Duurzame buurt

Eind 2018 richtten een aantal buurtbewoners de Coöperatie Noviostroom op. Zij wilden graag hun buurt duurzamer maken en kregen enthousiaste reacties uit de buurt. De atletiekvereniging uit Gemeente Nijmegen zag het wel zitten om een zonnedak aan te leggen. Al snel meldden zich meer buurtbewoners om mee te doen of te investeren in de zonnepanelen. Zo is het zonnedak vervolgens gefinancierd. Naast een subsidie van Power2Nijmegen, dragen huishoudens bij in de kosten, waarna zij stroom ontvangen van ‘hun’ daken. Praktisch wordt dat uitgevoerd via een postcoderoosregeling. Daarmee wordt de opbrengst van de opgewekte zonnestroom verrekend met de energierekening van de coöperatieleden. In ongeveer acht jaar verdienen deelnemers hun investering terug.

150 zonnepanelen

Om tot die mooie uitwerking te komen, hebben de initiatiefnemers steun gehad van andere partijen. De coöperatie hadden ze zo opgezet, maar de uiteindelijke realisatie van de zonnepanelen was iets lastiger. Door hulp van Ineke de Jong (Burgers Gven Energie),  de gemeente Nijmegen en het team van Power2Nijmegen, en natuurlijk de inzet van de coöperatieleden zelf, lukte het om toch redelijk snel honderdvijftig zonnepanelen in werking te hebben. Al in juli produceerde het dak de eerste energie. Die prestatie vierde de coöperatie vrijdag 27 september met alle betrokkenen.

Nieuwe zonne-installatie

Dat betekent niet dat de coöperatie nu rustig van de oogst geniet. Ze hebben nog genoeg ambitie en kijken alweer uit naar het volgende dak in de buurt om een zonne-installatie te plaatsen. Ze verwachten dat in 2020 voor elkaar te krijgen. De nieuwe leden zijn er alweer voor dat project. Ook zetten verschillende leden zich in voor verduurzaming in hun eigen huis.

Wil je ook samen met je buurtgenoten werken aan duurzaamheid en woon je in de buurt? Meld je dan aan belangstellende of actief lid op noviostroom.nl.

Verslag: Angela Roes, Power2Nijmegen

Gratis handboek

Benieuwd hoe je samen met je buren een duurzaam energieproject kunt starten?
Vraag hier het gratis Handboek aan voor wijk- en buurtinitiatieven.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *