Ressen: wie kent het niet?
Helaas weten veel mensen Ressen niet aan te wijzen op de kaart van Gelderland. En dat is zonde, heel erg zonde. Misschien ken je Ressen van het klaverblad: de kruising van de A15 en de A23. Maar Ressen is veel meer dan dat. Je vindt er een historisch kasteel en een stuk klompenpad: geschiedenis én natuur. En Ommetje Ressen. Burgers Geven Energie ging in gesprek met Edwin Schouten. Edwin is geboren en getogen in Ressen en initiatiefnemer van Ommetje Ressen. Wat dit ommetje zo bijzonder maakt? Dat lees je hier.
Ressen, een kerkdorp in gemeente Lingewaard

Edwin: “Ressen is een heel klein dorp, met grofweg 140 inwoners verdeeld over twee gemeentes. Sinds de jaren 90 zijn we opgesplitst in een Nijmeegs deel en een Lingewaards deel. Vanaf beide kanten wordt het nu behoorlijk druk met onder andere woningbouw, waardoor Ressen eigenlijk steeds kleiner wordt. We hebben nu de oorspronkelijke historische kern nog over en wij willen vanuit de Vereniging Dorpsbelangen Ressen heel graag aandacht voor de kern van Ressen. Wij zijn niet tegen woningbouw, helemaal niet. Maar we vragen om een inpassing en aandacht voor de oorspronkelijke oude kern met historische waarde. Wij hebben één van de oudste kerken, uit de 13e eeuw. En ja, daar zijn wij best een beetje trots op”.
De geschiedenis van het dorp gaat ver terug: tot het begin van de jaartelling. De Romeinen en de Bataven hebben in Ressen geleefd, van hen zijn zelfs sporen van bewoning gevonden. Een gedeelte van Ressen is in 1997 toegevoegd aan aan de gemeente Nijmegen. In dit gedeelte van Ressen ligt onder andere bedrijventerrein De Grift.
Een historisch Ommetje Ressen
Het begon bij de behoefte om de historische kern van Ressen te beschermen, maar eindigde in een complete wandelroute uitgestippeld door het landschap, de gebouwen en de natuur. Edwin: “Samen met de bewoners zijn we in gesprek gegaan met de gemeente Nijmegen en de gemeente Lingewaard. Wij zijn de groene buffer tussen de verstedelijking van Nijmegen en Lingewaard. Het uitloopgebied. Een plek met waanzinnige historie, en iedereen mag dat weten. We zijn onderzoek gaan doen en er kwam enorm veel informatie naar boven. Er is een werkgroep opgezet en zo is Ommetje Ressen ontstaan”.
Wat Ommetje Ressen nu precies is? Een wandelroute van ongeveer 5 kilometer die je door de natuur en langs de historische kern van Ressen brengt. Op zeven plekken staan er panelen waar je even stilstaat bij de historie van Ressen. Denk hierbij aan het station Ressen dat in 1970 nog bestond, borden over de Romeinse nederzettingen die hier zijn geweest of informatie over hoogstam fruitbomen. Het doel van Ommetje Ressen is om mensen een kijkje te geven in de geschiedenis van de omgeving. Edwin: “Er is enorm veel te zien. Het bekende klompenpad gaat gedeeltelijk over dezelfde route. Er zijn rustplekken en er is een landwinkel. De route loopt door Park Lingezegen, dus je kunt je wandeling ook nog uitbreiden. De route wordt landelijk zeer hoog gewaardeerd en er is veel diversiteit”.
Samen werken aan Ommetje Ressen

Vanuit de werkgroep is er de Stichting tot beheer Kasteelterrein Ressen ontstaan. Deze stichting is nu volop bezig met de ontwikkeling van het ommetje. De Kerngroep van deze werkgroep bestaat uit de NH kerk, Stichting gemeenschapshuis de Kosterij, werkgroep Pleisterplaats en Vereniging Dorpsbelangen Ressen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal ondersteunende partijen, zoals Streekmuseum Lingewaard en Stichting Oude Postweg. En we mogen de bewoners niet vergeten. Er zijn ontzettend veel inwoners die zich op vrijwillige basis inzetten voor Ommetje Ressen. Edwin: “Doordat we zoveel partijen achter ons hebben staan kunnen we echt een bijdrage leveren. We zijn een klein dorp, maar we werken zo goed samen. Als je het samen doet kom je overal binnen. We zitten ook regelmatig met Park Lingezegen aan tafel en de communicatie verloopt hartstikke goed”.
Financiële ondersteuning door het omgevingsfonds
Onderzoeken worden door vrijwilligers gedaan, verschillende partijen worden aangeschreven waardoor er zelfs een diep archeologisch onderzoek is gedaan naar de fundamenten van het kasteel. Inwoners helpen mee en er zijn ontzettend veel vrijwilligers. Ook heeft Ommetje Ressen ondersteuning gekregen vanuit het omgevingsfonds van windpark Nijmegen-Betuwe en daar zijn ze heel erg blij mee. Edwin: “Het is zo mooi dat we samen zulke initiatieven voor de omgeving kunnen waarmaken. Met het omgevingsfonds hebben wij – onder andere – de borden op route kunnen realiseren. In de huisstijl van het park, van een materiaal dat weer en wind kan verdragen.”
Bij elke aanpassing in Ressen vragen de werkgroep en de inwoners zichzelf af: past dit bij de historie? Er wordt gekeken naar de beplanting, naar het terrein rondom het kasteel en de woningbouw. Samen zetten ze Ressen opnieuw op de kaart.
Als je nog op zoek was naar een mooie wandeling in de omgeving van Nijmegen, dan hebben we bij dezen het antwoord voor jou. Een divers en leerzaam ommetje, middenin de natuur. In Ressen moet je zijn.
Foto’s: Christine Wevers / wvrs.nl
Ommetje Ressen
Het startpunt is het makkelijkst bij de kerk. Hier is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen. Omdat het een rondwandeling is en de informatieborden van losstaande thema’s zijn kan er ook overal op de route gestart worden.