Windpark Nijmegen-Betuwe BV heeft eind 2017 een Omgevingsfonds opgericht. Om de twee jaar kunnen bewoners uit de omgeving van het windpark projecten indienen voor een bijdrage uit het fonds. Dit najaar is de eerste keer. Van de twaalf subsidie-aanvragen die zijn ingediend, heeft het fondsbestuur er zeven toegekend. Het gaat om initiatieven die de leefbaarheid van de buurt ten goede komen.
Reeth
De inwoners van Reeth ontvangen een bijdrage voor twee projecten. Hun subsidieverzoek om bij de ingang van het buurtschap borden met Reeth te plaatsen is toegekend. De officiële naamborden zijn tien jaar geleden om juridische redenen weggehaald. Daarnaast krijgt Reeth een bijdrage voor de aanleg van glasvezel. Als 50% van de bewoners abonnee wordt gaat dit door. Het omgevingsfonds zal het eerste jaar de maandelijkse kosten voor het vastrecht betalen.
Ressen
Een bijdrage krijgt ook de vereniging Dorpsbelangen Ressen voor het plan om een voormalige illegale vuilstort om te bouwen tot aantrekkelijke bezoeklocatie in Park Lingezegen. Op de plek blijkt in de dertiende of veertiende eeuw een kasteel gestaan te hebben. Naast een klein amfitheater zullen de contouren van dit kasteel worden weergegeven, waardoor de kosten zijn opgelopen. Het omgevingsfonds betaald een deel van de extra kosten.
Oosterhout
Oosterhout krijgt een bijdrage voor het groen bij de Leonarduskerk. Deze kerk is een beeldbepalend rijksmonument in het dorp. Het geld uit het omgevingsfonds wordt gebruikt om taxus aan te planten en de huidige buxushagen te verwijderen, die zijn aangetast door de buxusmot.
Nijmegen-Noord
De wijk Nijmegen-Oosterhout ontvangt bijdragen voor drie projecten: de jaarlijkse zomerweek van Move@Noord, de programmering van theater De Klif en het jaarlijkse wijkfeest.
In 2020 gaat de volgende ronde van het Omgevingsfonds Windpark Nijmegen-Betuwe in.