Millingenaar kan ideeën inbrengen via online peiling

De inwoners van Millingen krijgen begin maart een uitnodiging in de bus om mee te denken over het dorpszonnepark Millingse Zon van Wiek-II aan de Crumpsestraat. Via de website millingsezon.buurtpeil.nl kunnen de dorpsbewoners hun mening geven en ideeën inbrengen om Millingen van duurzame energie te voorzien.

Zonnepark Millingse Zon is door de gemeente Berg en Dal uitgekozen als proefproject om lokaal duurzame energie op te wekken. Wiek-II, ontwikkelaar van coöperatieve en duurzame energieprojecten in onze regio, ontwikkelt het park. Burgers Geven Energie helpt om de lokale omgeving zoveel mogelijk te betrekken. Buurtpeil wordt ingezet als één van de middelen om dat goed in te vullen.

Kansen voor dorp

Het zonnepark Millingse Zon komt aan de Crumpsestraat en beslaat ruim 5 hectare. Met zo´n 15.000 zonnepanelen is het park goed voor de duurzame stroomvoorziening van 1.300 huizen. Als het aan de initiatiefnemers ligt wordt het zonnepark meer dan dit technische verhaal. ´Het zonnepark biedt kansen voor het dorp en haar inwoners’, zegt Toine van Arendonk van Wiek-II. ‘Wij nodigen de Millingenaren uit om mee te denken hoe dat vorm kan krijgen. Kunnen we bij de zonnepanelen een recreatiegebied maken? Willen de inwoners van het dorp zelf eigenaar worden van de zonnepanelen, zodat ook de voordelen voor Millingen zijn? Welke ideeën zijn er in de gemeenschap en waar is draagvlak voor, dat willen we graag samen onderzoeken.’

Uitnodiging in de brievenbus

Het plan moet medio 2021 af zijn. Vanaf 1 maart 2021 is millingsezon.buurtpeil.nl online en kunnen Millingenaren hun ideeën inbrengen. Alle inwoners van Millingen krijgen een uitnodiging in de brievenbus, met een eigen code om in te loggen. Op de website wordt uitgelegd hoe deelnemers hun ideeën kunnen delen. Wie liever zijn mening laat horen tijdens een persoonlijke ontmoeting kan meedoen aan (online) bijeenkomsten. Houd millingsezon.buurtpeil.nl in de gaten voor de actuele agenda.

4 Reacties

  1. J.G.H. Remij schreef:

    Hierbij een reactie op de plannen voor zonneparken.
    Zelf heb ik in 2011 21 panelen geplaats. Ik ben de mening toegedaan dat zonnepanelen op dakken thuishoren en niet op onze vruchtbare akkers. Laten we eerst de dakken vol leggen zodat ook de particulier aanspraak kan maken op subsidie uit de energiepot die nu alleen naar de zonneprojectontwikkelaars gaat.
    Begrijp me goed, ik ben niet tegen alternatieve energie alleen de grootschaligheid van 180 ha. gaat me te ver. De inpact op ons mooie Duffelt is enorm: het open coulissenlandschap gaat volledig verloren.
    Als ik mocht kiezen heb ik liever 2 of 3 windturbines in het buitengebied dan deze landschap ontsierende spiegels.
    In de streek liggen nog zoveel onbenutte dakken, vooral op agrarische gebouwen en een energie cooperatie kan deze per vierkante meter huren. In Duitsland is daar veel ervaring mee op gedaan.
    Tot zover mijn standpunt.
    Vraag: Ik heb een inlogcode van u gekregen, maar waar moet ik die invoeren?? De website is erg onduidelijk.

    mvg Jos Remy

  2. Burgers Geven Energie schreef:

    Beste Jos, om in te loggen ga je naar millingsezon.buurtpeil.nl. In dit geval gaat het om een zonnepark van krap 6 hectare aan de Crumpsestraat. Meer informatie vind je onder andere op millingsezon.nl. Ook kun je de online startbijeenkomst terugkijken op https://jobkuipers.nl/bge/vlogs/studio-de-grift-6-dorpszonnepark-millingen/. Binnenkort volgt weer een online bijeenkomst, waarin onder andere de uitkomsten van Buurtpeil worden gedeeld. Als je op de hoogte wilt blijven, zetten we je graag in het mailbestand.

  3. Geachte Lezer(es)

    Begin inderdaad met alle daken te beleggen met panelen. Daarnaast vind ik het projekt op landbouwgrond prima. Er omheen bosaanplant.
    Goed voor het milieu.

  4. Burgers Geven Energie schreef:

    Dag Astrid, dank voor je inbreng. Heb je dit ook ingebracht bij Buurtpeil Millingse zon? Je kunt je ideeën nog tot 21 maart inbrengen.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *