Lancering coöperatie Peperbus Energie in Oud-Dijk Zuid

De Liemers werkt aan eigen, duurzame energievoorziening

Wind en zon gaan straks in Oud-Dijk Zuid duurzame energie opwekken. Het energiepark krijgt een lokaal stempel. Zo is het de bedoeling dat de opgewekte stroom in de regio blijft. Via Peperbus Energie krijgen inwoners inspraak over de inrichting van het energiepark en de mogelijkheden om mee te investeren.

Invloed van omwonenden

Om de plannen in Oud-Dijk Zuid te realiseren werken de boeren samen met Wiek-II, de stichting die in Nijmegen al verantwoordelijk was voor burgerwindpark Nijmegen-Betuwe. ‘Het vroegtijdig betrekken van omwonenden bij de plannen is essentieel’, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. ‘Daarom zijn we de afgelopen tijd met de buurt in gesprek gegaan. Inmiddels zijn er twee drukbezochte bijeenkomsten geweest om de plannen samen vorm te geven. Dit biedt zeker perspectief. We hopen veel inwoners enthousiast te maken om mee te doen met de nieuwe coöperatie.’ Theo Holleman, boer in Oud-Dijk Zuid en een van de initiatiefnemers beaamt dit. ‘Het zou mooi zijn als bewoners van de uiteenlopende kernen Babberich, Didam-Zuid en Groot Holthuizen elkaar hierin kunnen vinden.’

Energiepark met eigen zeggenschap

Energiepark Oud-Dijk Zuid biedt veel kansen, volgens De Ridder: ‘Peperbus Energie wil zelf eigenaar worden van het energiepark. Dit krijgen we voor elkaar als genoeg leden straks mee-investeren. Door eigenaar te worden krijgen we zélf zeggenschap. De opbrengst uit de stroomverkoop blijft dan bovendien in de regio. Dat is gunstig voor de lokale economie.’ Het plan is dat inwoners op termijn hun eigen groene energie van het park kunnen afnemen, om in hun huis te gebruiken. ‘Op deze manier kunnen burgers zelf de regie pakken richting een duurzame toekomst’, aldus De Ridder.

Energiecircus op 3 juli

De lancering van de coöperatie vindt plaats op 3 juli in de circustent van Burgers Geven Energie. Het energiecircus toert door de regio om burgers bij elkaar te brengen die zelf duurzame energie willen opwekken. Iedereen die meer wil weten over de plannen is welkom. De toegang is gratis.

Meer info en aanmelden kan via de pagina van Energiecircus Oud-Dijk Zuid.

Uitnodiging en programma van Energiecircus Oud-Dijk Zuid op 3 juli 2019

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *