Blog | De kladden grijpen terug: kom in actie!

De kladden grijpen terug! In deze nieuwe pitch van een groene bitch geeft Ineke de Jong tips voor wat je zelf kunt doen tegen opwarming van het klimaat.

In mijn vorige blog over het einde van de wereld heb ik geprobeerd uit te leggen waarom de gevolgen van klimaatverandering me bij mijn kladden hebben gegrepen. En dat het tijd is voor actie. En voor kansen pakken.

Volledig overschakelen op duurzame energie en ons steentje bijdragen om die extra halve graad te voorkomen. Technisch kan het, we moeten het alleen willen én doen. Dit blog gaat over allerlei kleine en grote dingen die jij kunt doen.

En zelfs als je denkt dat het met klimaatverandering wel meevalt, deze acties hebben ook andere meerwaarde zoals: groene energie geeft schonere lucht, lokale energie heeft positieve effecten op onze lokale economie en zorgt voor maatschappelijke meerwaarde.

Geen tijd voor wanhoop, maar voor actie

De veranderingen in onze tijd zijn ongekend. Ze zorgen voor veel onzekerheid, én de kans de toekomst te beïnvloeden. Dit is geen moment voor wanhoop, maar voor actie (De Correspondent, 7 oktober 2016). We kunnen geschiedenis schrijven. We zitten midden in de derde industriële revolutie (Jeremy Rifkin, 2017). We leven niet in een tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk. We gaan kantelen! (Jan Rotmans).

Ford laat zien hoe die verandering eruit kan gaan zien:

Als we zelf meedoen, voorkomen we dat (de voordelen van) de energietransitie door andere, buitenlandse, of puur winstgerichte partijen wordt gekaapt. Dus doe, denk, ontwerp en oogst mee!

Tips om zelf iets te doen tegen opwarming van het klimaat

Ik hou het even bij het thema duurzame energie, anders wordt de lijst zo lang dat je niet meer weet met welke actie te beginnen 😉.

 • Stap over op groene stroom (heb je dat nog niet dan?!). Als je in Nijmegen of omgeving woont, kijk dan eens naar Nijmeegse windstroom.
 • Besparingstips: want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken (levert geld op).
  Ja, en daar hoort ook bij dat je je stekkers uit het stopcontact haalt, niet de volle ketel water kookt voor een kop thee en de verwarming een graadje lager zet. Klein bier, maar toch.
 • Sluit je aan bij een lokale energiecoöperatie (ca. 25-50€) of start je eigen energiecoöperatie of project. Voor de regio Arnhem-Nijmegen kijk bij onze eigen coöperaties.
 • Doe mee in besluitvormingsprocessen over duurzame energie in jouw gemeente, en benoem het belang van lokaal eigenaarschap en participatie in het hele ontwikkeltraject van projecten.
 • Of begin zelf een project om samen met andere duurzame energie op te wekken, hoe dat werkt lees je in het Regionaal Handboek.
 • Ben je een jonge professional? Sluit je aan bij de Klimaat- en Energiekoepel.
 • Koop een aandeel Shell (34€). “We gaan de wereld sneller duurzaam maken door Shell duurzaam te maken. Dat doen we door zoveel mogelijk aandeelhouders achter onze groene Shell-resolutie te krijgen.”
 • Koop een Waka Waka zaklamp / powerbank (30 of 60€)
  “Als je een WakaWaka koopt, help je onze missie om licht en stroom toegankelijk te maken voor families en mensen waar het hard nodig is.”
 • Oh ja en ‘mijn’ coöperatie WindpowerNijmegen gaat in 2020 samen met stichting Wiek-II Zonnepark de Grift bouwen. Je kunt meedoen met Zondelen, ook als je niet in de gemeente Nijmegen woont. Kijk op zonneparkdegrift.nl en meld je aan!

Nog even over die meerwaarde – bijkomend voordeel: als je meedoet met een lokale energiecoöperatie draag je bij aan de versterking van de lokale energievoorziening, economie en voorzieningen. Wat betreft dat laatste, de meeste energiecoöperaties besteden een deel van hun projectopbrengsten aan lokale maatschappelijke voorzieningen. In ieder geval besluiten de leden zelf over de bestedingen.

Omdat ik het toch niet kan laten… ook nog twee mooie tips om de natuur te helpen:

1. Stenen eruit, groen erin: Operatie Steenbreek zorgt voor meer groen, goed voor biodiversiteit en wateropvang.
2. Ptthee: De enige kruidenthee die de natuur herstelt, koop deze thee en steun het inzaaien van meer kruiden in het Nederlandse boerenlandschap.

Meer inspiratie opdoen

Ineke de Jong is als zelfstandige professioneel betrokken bij de energietransitie in de regio Arnhem-Nijmegen.

2 Reacties

 1. Ivan schreef:

  Heel nuttig, deze tips voor wat je kunt ondernemen tegen de opwarming van het klimaat. Ik kan me nog wel een besparing voorstellen op energie en verwarming. Het is heel nuttig om deugdelijk te isoleren. Dit levert echt een daling van de stookkosten op en is duurzaam.

 2. Burgers Geven Energie schreef:

  Bedankt voor je aanvulling Ivan: besparen is natuurlijk de eerste, eenvoudige stap die we allemaal kunnen zetten.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *