In herinnering: Ruud Linssen

“Diep verlangen naar het betere, het goede”

– Gedachten aan Ruud

Mensenlief, op 9 april, witte donderdag 2020 hebben we afscheid genomen van Ruud Linssen. De man van te grote woorden, vergezichten die over de horizon reikten en met een tomeloze ambitie om het goede voor Nijmegen te doen. Zijn stad, onze stad. Hij zweepte ons op. In vele nachtelijke sessies. Sessies met wisselend succes gehouden in Nijmeegse cafés. Daar ontvouwden we een koers, gedrenkt in witte wijn, een richting die bij daglicht toch wat over de top bleek. David voedend, in een strijd tegen Goliath. Zo voelden we ons, daar werkten we aan, met onze missie: building a new tomorrow. Die geest blijft waaien in ons werk, die zal niet doven.

Als strijdmakker gaf je soms gevraagd, meestal ongevraagd reflectie op de richting van Wiek-II. Observerend vanuit het halfduister, glas wijn in de rechterhand, zo nam je waar. Schuifelend door het gezelschap of hangend aan de bar, zelden het hoogste woord. Je zag wat we deden met jouw ideeën, jouw adviezen. Hoe we onze route door de modder van de energietransitie vormgaven. We weten niet of het jouw goedkeuring kon dragen, nooit naar gevraagd.

Opzwepend en prikkelend was je. Niet in het spotlicht, wel de spindoctor achter de schermen, daar deed je je ding. Eén van de mannen in de kern van ons Gilde van Versnellers, de naamgever van ‘Burgers geven Energie’ en de romanticus die eigen woorden gaf aan de energietransitie. Met plannen, suggesties noemde je ze, die niet altijd begrepen werden of gewoon niet te doen waren, te ver vooruit, te goed van snit. Maar met een wending die ons wel aanstaat. We houden ze vast.

We bouwen verder aan het energiebedrijf van de toekomst. Ergens in de toekomst bereiken we het vergezicht. Wedden? We zullen je missen, ieder op zijn eigen manier. Rosa, familie, vrienden, kameraden en het team van Klei, veel sterkte.

We zullen verder moeten zonder Ruud. Met nu ook een zoektocht om een gapend gat te vullen, wellicht niet te vullen. Het zijn rare tijden. We kunnen niet in zijn geest dit verlies verwerken; geen hartelijke omhelzingen, elkaar even niet ontmoeten. Maar we zien elkaar snel. In betere tijden proosten we op een leven. Ruuds leven, origineel en veranderingsgezind.

In de woorden van Ruud, hartelijks,

de Energiemakers van Wiek-II

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *