Hoger beroep tegen Zonnepark de Grift

De buurtbewoner die bezwaar maakt tegen de komst van Zonnepark de Grift gaat in hoger beroep. De beroepsprocedure tegen het nieuwe Nijmeegse zonnepark gaat hierdoor langer duren. Een teleurstelling voor Coöperatie WindpowerNijmegen, de beoogde toekomstige eigenaar van Zonnepark de Grift, want de bouw loopt nu opnieuw vertraging op.

Bouwvergunning Zonnepark de Grift

De beroepszaak gaat over de bouwvergunning voor het zonnepark die door gemeente Nijmegen is verstrekt. In december verklaarde de rechter het bezwaar van de buurtbewoner ongegrond. Met het hoger beroep toetst de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, of dit besluit rechtmatig is. Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet.

Niet onverwacht

‘Dit bericht komt niet onverwacht, maar jammer is het wel’, zegt projectvoorbereider Pim de Ridder van Wiek-II. ‘We hadden de procedure graag willen afronden en met de bouw van het zonnepark willen starten. Daarvoor hebben we nu helaas geen groen licht. Onze ervaring is dat het lang duurt voor de Raad van State uitspraak doet. We gaan nu uitzoeken of er mogelijkheden zijn om de uitspraak te bespoedigen.’

Wachttijd

De wachttijd bij de Raad, die zomaar een jaar zou kunnen zijn, staat volgens De Ridder lijnrecht tegenover onze klimaatdoelen: ‘Als we die willen halen is juist snelle actie vereist. De gang naar de rechter is in ons land soms misschien wel te laagdrempelig, want projecten kunnen zo lange tijd worden gedwarsboomd. Dat is jammer, want het zijn gemiste kansen.’

Pacht grond zonnepark

De beroepszaak draait om de grond waarop het zonnepark moet komen. Sinds 2010 pacht de buurtbewoner een deel van deze grond, waarvan de gemeente Nijmegen eigenaar is. De pachter heeft met gemeente Nijmegen afgesproken dat hij het land mag gebruiken voor akkerbouw en veeteelt tot de gemeente het zelf nodig heeft. De gemeente heeft het huurcontract opgezegd om ruimte te maken voor de opwek van zonne-energie. Volgens de bezwaarmaker schendt de gemeente de gemaakte afspraken, omdat de gemeente de grond nu niet zelf wil gebruiken, maar deze verpacht aan een derde partij.

Duurzame energie voor 1300 huishoudens

Zonnepark de Grift gaat, met 13.500 panelen, duurzame energie opwekken voor ruim 1.300 huishoudens. Leden en donateurs van Coöperatie WindpowerNijmegen kunnen straks een aandeel in het zonnepark aanschaffen. Windpark Nijmegen-Betuwe, het eerste grote project van de coöperatie, levert stroom voor 7.000 huishoudens. Samen leveren de projecten een belangrijke bijdrage aan het doel van gemeente Nijmegen om in 2040 energieneutraal te zijn.

Meedoen met Zonnepark de Grift? Kijk hier voor meer informatie.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *